Секрети успішного фандрайзингу

Практичні знання від Школи проєктного менеджменту для прикарпатських громад

З серпня 2023 року на Івано-Франківщині реалізується проєкт «Проєктна діяльність, як дієвий інструмент сталого розвитку громад Прикарпаття», який впроваджує громадський центр «Еталон» у партнерстві з Івано-Франківською обласною радою. Проєкт має на меті покращити навички муніципальних посадовців з проєктного менеджменту для залучення ресурсів та втілення проектів для розвитку громад.

У середині вересня стартувала Школа проєктного менеджменту, спрямована на підвищення компетенцій посадових осіб місцевого самоврядування. Попередньо була проведена інформаційно-просвітницька кампанія для прикарпатських громад. Так, команда проєкту у складі представників громадського центру «Еталон» Івано-Франківської обласної ради та обласної адміністрації провела 10 виїзних зустрічей у громадах, а також 1 онлайн семінар. Заходи були організовані за кущовим принципом – у районних центрах та більших населених пунктах області з тим, щоб охопити органи місцевого самоврядування всіх 62 громад Івано-Франківщини. 

На одній із інформаційних сесій у Коломиї голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич зауважив:

Кошти в світі є. І якщо Європа пропонує кошти, їх треба вміти взяти. Ми сподіваємося, що учасники Школи здобудуть досвід та необхідні знання, на основі яких побудують роботу для залучення коштів у свої громади. Адже, не тільки шляхом ефективного використання наявних ресурсів можна формувати бюджети громад, але й шукати такі кошти через проєктну діяльність. Тим паче, що у Європейському Союзі дуже поширена практика залучення коштів на конкурсній основі.

Під час зустрічей муніципальні посадовці дізналися про проєктні активності, про особливості роботи з донорами, пріоритетні напрямки розвитку Івано-Франківської області у відповідності до стратегії розвитку на 2021-2027 роки. Також учасники отримали знання, як краще управляти комунікаціями в проєктній діяльності, як ефективно комунікувати із заінтересованими сторонами на різних етапах проєктної діяльності – від задуму (генерації ідеї) й підготовки проєктної заявки до реалізації та звітування.

Як відзначає Леся Аронець, очільниця громадського центру «Еталон»:

Громади є різні – такі, які мають величезний досвід залучення грантових коштів та впровадження проєктів, але чимало громад, особливо новоутворених, не володіють відповідними знаннями. При цьому проєкти – це не лише про гроші, це і про формування та роботу команди, налагодження партнерських відносин та ін. Тому до роботи Школи проєктного менеджменту були залучені фахівці, які мають досвід реалізації проєктів для органів місцевого самоврядування.

Саме тому впродовж місяця в Школі проєктного менеджменту експерти-практики ділилися нюансами написання успішних проєктних заявок для отримання фінансових та інших ресурсів на розвиток громад, а також розповіли, як управляти проєктом та звітувати за ним. Крім того, учасники Школи дізналися про специфіку роботи донорів та грантодавців в Україні, про діючі програми, конкурси як для муніципалітетів, так і громадського сектора і бізнесу, які можуть працювати у співпраці з органами місцевого самоврядування. 

Так, посадовці мали можливість опанувати десять модулів:

  • Робота над проєктної ідею. Ідеї та їх відбір. Оформлення ідеї. SWOT LEAN аналіз. аналізи. Техніки мозкового штурму. 
  • Фандрайзинг. Пошук джерел фінансування під проєктну ідею. Класифікація грантодавців. Відбір та звернення до донорів. Початок співпраці. Грантові програми. 
  • Опис проекту. Філософія, термінологія, сутність публічних проєктів. Мета проєкту блок. 
  • Проектний цикл. Дерево проблем, Дерево цілей. Управління етапами життя проєкту. 
  • Логічна матриця проєкту. 
  • Бюджет. Підготовка бюджету. Ризики бюджетування. Тендерні особливості проєктних закупівель.
  • Заявка. Підготовка та структура заявки. Види заявок та особливості їх заповнення. Візуалізація проєктної діяльності. 
  • Програми та проєкти від держави. 
  • Командоутворення. Взаємодія під час написання та впровадження проекту. Особливості комунікації. Тонкощі таймменеджменту. 
  • Звітування. Звітування під час імплементації проекту. Умови забезпечення сталості проєкту. Врахування ризиків.

По завершенні навчання учасники мають можливість розробити концепції своїх проєктів та подати на конкурс, що триватиме до 20 листопада. До 01 грудня буде визначено 10 переможців. На наступному етапі громади-переможці працюватимуть індивідуально з менторами для уточнення й коригування проєктних концепцій та складання проєктних заявок. 

У грудні 2023 року заплановано проведення офлайн заходу в місті Івано-Франківську за участі представників Івано-Франківської обласної ради, громадського центру «Еталон», донорських організацій. Учасники, проєкти яких будуть відзначені представниками донорських організацій, матимуть можливість доопрацювати свої заявки відповідно до вимог донорів.

Наша мета – коментує керівниця проєкту Олена Зварич, – не тільки навчити, але й створити діалоговий майданчик для співпраці наших органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій-донорів, представників бізнесу, громадянського суспільства та інших заінтересованих сторін через підвищення компетенцій у сфері підготовки та реалізації проєктів для розвитку громад Прикарпаття.