Звіт про діяльність ГЦ «Еталон» у 2021 році

Громадська організація «Громадський центр «Еталон» є правонаступником МГЦ «Еталон» та надалі продовжує діяльність згідно статутних завдань та мети організації.

Метою діяльності Організації є провадження просвітницької, наукової, культурної та освітньої діяльності, задоволення та захист законних, творчих, духовних, екологічних, правових, національно-культурних та інших спільних інтересів своїх членів та громади, робота з демократизації і модернізації політичних та суспільних процесів задля сприяння розвитку громадських ініціатив, спрямованих на зміцнення громадянського суспільства в Україні.

Напрями (цілі) діяльності Організації:

  • творча розробка і реалізація спеціалізованих програм, навчальних курсів, семінарів з економічної, підприємницької, соціальної, правової та політичної тематики;
  • втілення міжсекторал самоврядування, бізнесу, освіти, засобів масової інформації та ініціативних груп;
  • сприяння залученню інвестицій у розвиток громадських ініціатив;
  • здійснювати дослідницьку та аналітичну діяльність;
  • організація та проведення творчих та культурних заходів;
  • впровадження в практичні заняття психологічних тестувань та консультацій;
  • пропаганда здорового способу життя, впровадження фізичної культури та спорту в соціально-побутову сферу;
  • представлення та захист інтересів молоді в органах державного управління та місцевого самоврядування;
  • налагодження контактів, обмін інформацією, надання підтримки і координація дій членів Організації і громади та сприяння в реалізації їх спільних інтересів;
  • активне сприяння розбудові правової, демократичної держави;
  • сприяння мобілізації громадян для участі в обговоренні громадських проблем, в тому числі з правової, екологічної, соціально–економічної та інших тематик;
  • інформаційно–просвітницька та матеріальна підтримка інших громадських організацій та установ;
  • підвищення компетентності громадян у питаннях державного та місцевого управління;
  • залучення представників влади до конструктивного діалогу та співпраці з громадськістю з питань розвитку демократичного суспільства.

При організації діють структурні підрозділи:

Рада молодих підприємців. Основна мета — надання інформаційно-консультативної допомоги щодо започаткування власної справи та розширення діяльності підприємців та розвитку Івано-Франківської Коаліції МСБ в регіоні. Організація круглих столів, форумів, проведення досліджень, впровадження навчальних програм за актуальними напрямами та з проблем підприємництва. Розробка рекомендацій та Регіональних та Національних програм та Стратегій  щодо покращення бізнес–клімату регіону та України.

Тренерсько-консультаційний центр. Проведення індивідуальних та групових консультацій з питань підприємництва, юриспруденції та податкового законодавства, бухгалтерського обліку, екологічної тематики. Проведення психологічних тестувань, консультацій та діагностики. Проведення соціально-економічних досліджень. Надається допомога у написанні бізнес-планів для підприємців та складанні стратегічних планів соціально-економічної розвитку регіонів.

Центр міжнародної співпраці та євроінтеграції. Допомога у налагодженні контактів між організаціями та інституціями України, країн ЄС та інших держав для співпраці в різних галузях суспільного життя.

В 2020році на базі організації засновано т Молодіжний бізнес Хаб Hub- осередок практичної роботи з молоддю, що сприяє розвитку фінансової та економічної грамотності молоді, розвитку креативних підходів та технологій до молодіжного підприємництва, підготовки та реалізації іноваційних та конкурентноспроможних бізнес – планів, підвищенню рівня мобільності молоді тощо

Діяльність організації за 2021рік

В січні 2021 року Громадська організація Громадський центр “Еталон“  спільно з  Університетом Короля Данила та Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА  завершили виконання завдань проєкту від УКФ. Метою проєктної ініціативи «Портрет туриста очима власників садив в період пандемії» є розвиток внутрішнього туризму та підвищення соціально-культурної активності населення України. В рамках виконання завдань проєкту було проведено опитування понад 300 власників садиб, що приймають гостей у Верховинському, Косівському районах та Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, досліджено, як вплинув карантин на їх діяльність, «сформовано» бачення власників садиб щодо туристів, яких вони бачать у своїх оселях в прийдешньому році. За бажанням, власники садиб мали можливість долучитися до он –лайн інтенсив курсів на теми: «Диджиталізація для власників сільських садиб»;«Фінансова та податкова звітність для власників зелених садиб»; «Як підвищити якість туристичного сервісу/послуг гостинності?»та отримати онлайн та офлайн консультації з юридичного захисту, питань фінансової та податкової грамотності та підняття якості послуг гостинності для власників сільських зелених садиб.

В рамках реалізації міжнародного проєкту «Світ Карпатських Розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат» (ROSETTES), що реалізує організація з 2018 року в попередньому році було виконано ряд проектних завдань, а саме:

  • 24-25 червня2021року на базі Національного природного парку «Гуцульщина» відбувся навчальний семінар «Практичне застосування Орхуської моделі сталості при проведенні публічних заходів», для різних цільових груп. 24 червня у навчанні взяли участь організатори культурних заходів, представники ОМС та НГО Косівського району. А наступного дня тренінг був організований для екологів та працівників природно-заповідної сфери. До семінару долучилися представники національних природних парків «Гуцульщина», Карпатський, Верховинський та КП «Дністровський регіональний ландшафтний парк ім. С. Дідича».
  • Для Косівської громади розроблено та презентовано Дорожню карту та Концепції розвитку культурної спадщини Косівщини; Дорожню карту та Концепцію впровадження Орхуської моделі сталості до культурно – масових заходів на Косівщині.
  • 2 вересня 2021 р в малій конференц–залі Івано-Франківської 0ДА відбулась тренінгова програма «Практичне впровадження Орхуської моделі сталості при проведенні публічних заходів» для представників територіальних громад Прикарпаття. Даний захід спрямований на піднятті екологічної свідомості та відповідальності до довкілля під час проведення масових заходів у громадах з дотриманням міжнародних практик. Організаторами заходу виступили Громадська організація «Громадський центр «Еталон», управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА, Університет Короля Данила.
  • Для майбутнього Центру Карпатської культури проведено тендер та закуплено меблі та обладнання на суму 300000,00 грн. та промоційні проєктні матеріали.
  • Випущено мапу культурно – мистецьких об’єктів Косівського району на українській та англійській мовах та передано в Косівську районну раду та Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА для подальшої промоції регіону.

Організація  з 2020 року по даний час координує проєкту ініціативу «Озеленення України. Озеленення ПЛАНЕТИ» та об’єднує різні цільові групи та екосвідомих мешканців  в області.  В 2021році для висаджування дерев та посадкового матеріалу у спеціально відведені масиви спільно з Управлінням лісового та мисливського господарства в Івано_Франківській області та Управлінням екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА за  весняний та осінній період -2 етапів проведено Озеленення в області на площі 20га в 96 локаціях та висаджено 106690 посадкового матеріалу та 12200 дерев, спільно об’єднавши 27300 осіб у заходах.

В листопаді – грудні 2021р впроваджено Молодіжним бізнес Хабом «IF HUB»,що діє при ГО «Громадський центр «Еталон» в м. Івано-Франківську, за спів фінансування Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження та підтримці Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради впроваджено чотирьохденний навчальний курс «Школи молодого підприємця». Метою даної ініціативи є розвиток знань, навичок та вмінь основ започаткування власної справи та соціального підприємництва серед наставників молоді Івано-Франківської ОТГ.

Експертами та консультантами організації підготовлено та подано на конкурси 11 грантових заявок соціально – економічного, екологічного спрямування.