Соціальні аніматори – провісники надії

19 лютого 2010 року  Молодіжний  громадський центр  «Еталон» (м.Івано-Франківськ) ініціював  зустріч соціальних аніматорів, регіональних координаторів проекту «Соціальні аніматори – рушійна сила розвитку сільських громад» з Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької та Тернопільської областей. В рамках зустрічі було висвітлено  результати реалізованих заходів учасниками проекту в пілотних областях: екологічні десанти в Теребовлі, соціальна допомога малозабезпеченим та одиноким людям похилого віку в Берегово, підготовка до відкриття соціально спрямованого закладу для мешканців  Сторожинців  та просвітницькі заходи з сільською молоддю на Богородчанщині.

Найбільш активні аніматори ввійшли до складу української делегації та на запрошення Асоціації оновлення сільських просторів «Село і Європа» м.Краків,  мали змогу з 20 по 28 лютого 2010 перейняти  кращий польський та міжнародний досвіт діяльності аніматорів  з малих міст та сіл на території Малопольського воєводства. Запрошені побачили  роботу очисних споруджень у сільських місцевостях, ознайомилися з системою утилізації побутових відходів та побували на сучасних приватних сміттєзвалищах (які самоокуповуються та дбають про екологічне покращення навколишніх територій), подискутували на тематику адміністративних реформ в обох країнах, побачили і відчули ефективну міжсекторальну співпрацю (влади-громади-бізнесу-освіти-ЗМІ) для забезпечення потреб мешканців.

Заключним етапом  стажувального візиту стало створення Західноукраїнської мережі аніматорів «Провісники надій», які працюватимуть у  п’яти сферах: соціальній, економічній, екологічній, культурній та туристично-партнерській. Кожна ініціативна група випрацювала свою місію, стратегію та запланувала діяльність на 2010 рік. Аніматори із «Провісників надій» повернулися додому з оптимізмом  і  налаштовані на реалізацію запланованих завдань в своїх регіонах. Між ініціативними групами підписана Угода про спільні наміри, а також запланована діяльність на міжрегіональному та міжнародному рівні тих, що змінюють життя на краще.

Навчально-стажувальний візит до Польщі  фінансованого Міжнародним фондом «Відродження» та Фундацією Стефана Баторія (Польща).