Рада підприємців обговорила потреби МСП

11 травня 2022 року відбулося засідання Ради підприємців при виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради. Основна мета зустрічі — визначення пріоритетних напрямів розвитку МСП Івано-Франківської міської територіальної громади в умовах військового стану, надання всебічної підтримки місцевим діючим підприємцям та релокованим СПД.

Українська економіка переживає зараз найскладніший період за всю історію незалежної України. Повномасштабне військове вторгнення завдало потужного удару по всіх ланках економічної системи: знизилося виробництво основних видів продукції, знищені транспортно-логістична, соціальна, маркетингова та інженерна інфраструктура цілих регіонів. Економіка стає одним із пріоритетних фронтів, який визначатиме як подальший перебіг військових дій, так і спроможність нашої держави успішно відбудовуватись після їх закінчення.

Важливо в цей складний час стимулювати розвиток малого бізнесу, одночасно заохочуючи самозайнятих осіб і підприємців інвестувати у стартапи та реалізацію інноваційних проєктів. Саме ці виклики, з якими стикнувся бізнес, було обговорено під час засідання Ради підприємців.

Директорка Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Світлана Криворучко проінформувала присутніх про заходи для підтримки МСП, які здійснюються на території Івано-Франківської громади.

Про підтримку бізнесу на регіональному та державному рівнях в умовах воєнного порядку, про існуючі економічні проблеми розповів Володимир Попович, заступник директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації-начальник управління Офіс децентралізації.

Олександра Михайловська, начальник Івано-Франківської ДПІ Івано-Франківського управління ГУ ДПС в Івано-Франківській області ознайомила учасників засідання з прийнятими податковими пільгами для бізнесу, відповіла на ряд актуальних запитань.

Леся Аронець, голова правління ГО «Громадський центр «Еталон» проінформувала присутніх про співробітництво з програмою «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. В рамках програми здійснюється моніторинг поточної ситуації та підтримуються місцеві МСП в адаптації до нових умов. Зокрема, надаються консультації щодо реорганізації облікових процесів, юридичних та бухгалтерських питань, закупівлі необхідних матеріалів тощо.

Члени Ради підприємців та запрошені учасники також обговорили проблеми, з якими стикнулися МСП під час війни, основні потреби СПД для відновлення повноцінної роботи, надали пропозиції щодо допомоги зі сторони місцевої влади, необхідної для розвитку бізнесу громади, та ініціювали ряд рекомендацій щодо вдосконалення законодавчих нормативів для бізнесу.