Звіт про діяльність ГЦ «Еталон» у 2022 році

Громадська організація «Громадський центр «Еталон» є правонаступником МГЦ «Еталон» та надалі продовжує діяльність згідно статутних завдань та мети організації.

Метою діяльності Організації є провадження просвітницької, наукової, культурної та освітньої діяльності, задоволення та захист законних, творчих, духовних, екологічних, правових, національно-культурних та інших спільних інтересів своїх членів та громади, робота з демократизації і модернізації політичних та суспільних процесів задля сприяння розвитку громадських ініціатив, спрямованих на зміцнення громадянського суспільства в Україні.

Напрями (цілі) діяльності Організації:

  • творча розробка і реалізація спеціалізованих програм, навчальних курсів, семінарів з економічної, підприємницької, соціальної, правової та політичної тематики;
  • втілення міжсекторал самоврядування, бізнесу, освіти, засобів масової інформації та ініціативних груп;
  • сприяння залученню інвестицій у розвиток громадських ініціатив;
  • здійснювати дослідницьку та аналітичну діяльність;
  • організація та проведення творчих та культурних заходів;
  • впровадження в практичні заняття психологічних тестувань та консультацій;
  • пропаганда здорового способу життя, впровадження фізичної культури та спорту в соціально-побутову сферу;
  • представлення та захист інтересів молоді в органах державного управління та місцевого самоврядування;
  • налагодження контактів, обмін інформацією, надання підтримки і координація дій членів Організації і громади та сприяння в реалізації їх спільних інтересів;
  • активне сприяння розбудові правової, демократичної держави;
  • сприяння мобілізації громадян для участі в обговоренні громадських проблем, в тому числі з правової, екологічної, соціально–економічної та інших тематик;
  • інформаційно–просвітницька та матеріальна підтримка інших громадських організацій та установ;
  • підвищення компетентності громадян у питаннях державного та місцевого управління;
  • залучення представників влади до конструктивного діалогу та співпраці з громадськістю з питань розвитку демократичного суспільства.

При організації діють структурні підрозділи:

Рада молодих підприємців. Основна мета — надання інформаційно-консультативної допомоги щодо започаткування власної справи та розширення діяльності підприємців та розвитку Івано-Франківської Коаліції МСБ в регіоні. Організація круглих столів, форумів, проведення досліджень, впровадження навчальних програм за актуальними напрямами та з проблем підприємництва. Розробка рекомендацій та Регіональних та Національних програм та Стратегій  щодо покращення бізнес–клімату регіону та України.

Тренерсько-консультаційний центр. Проведення індивідуальних та групових консультацій з питань підприємництва, юриспруденції та податкового законодавства, бухгалтерського обліку, екологічної тематики. Проведення психологічних тестувань, консультацій та діагностики. Проведення соціально-економічних досліджень. Надається допомога у написанні бізнес-планів для підприємців та складанні стратегічних планів соціально-економічної розвитку регіонів.

Центр міжнародної співпраці та євроінтеграції. Допомога у налагодженні контактів між організаціями та інституціями України, країн ЄС та інших держав для співпраці в різних галузях суспільного життя.

В 2020 році на базі організації засновано  Молодіжний бізнес Хаб Hub- осередок практичної роботи з молоддю, що сприяє розвитку фінансової та економічної грамотності молоді, розвитку креативних підходів та технологій до молодіжного підприємництва, підготовки та реалізації іноваційних та конкурентноспроможних бізнес – планів, підвищенню рівня мобільності молоді тощо

В 2022 році у зв’язку з воєнними діями, які розпочала російська федерація проти України, за рішенням Правління організації та за підтримки міжнародних партнерів та волонтерів, було створено Логістично-благодійний Хаб. Основним завданням підрозділу стала логістика зборів, перевезення та розподілення гуманітарної допомгоги в вигляді продуктів харчування, ліків, товарів першої необхідності. Розвезення допомоги відбувалось в місця прихистків переселенців в межах Івано-Фрнківської області та перенаправлення продукції до найбільш «гарячих» населених пунктів України. 

В вересні 2022 на базі організації та в рамках реалізації проєкту «EU4Business конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», за підтримки Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження ІФ МВК ГЦ “Еталон” отримали 10 промислових швейних машинок і започаткувала на своїй базі Соціальне підприємництво «Майстерня швейних справ «Еталон-плюс», головним завданням якої стало залучення до кравецької справи жінок, які опинились в складних життєвих ситуаціях та від отриманого прибутку з майстерні організовували навчальні інтерактивні курси « Основи швейної справи для дівчат/жінок з числа ВПО».

Діяльність організації за 2022 рік:

В січні 2022 року за підтримки ГЦ «Еталон», експертка організація Зварич Олена Ігорівна взяла участь у конкурсі соціальних проєктів. На засіданні конкурсної  експертної комісії було представлено проєкт «Хакатон соціальних проєктів вмотиваної молоді Івано-Франківської міської територіальної громади», який отримав схвалення та буде фінансово підтриманий.

В рамках реалізації проєктної ініціативи «Екстрене реагування задля збереження життя ВПО в Івано-Франківській області ACT APPEAL UKR 221» , яку реалізує організація за підтримки Угорської екуменічної служби допомоги, було здійснено ряд проєктних завдань:

в березні 2022р було обрано 12 центрів розміщення ВПО в Калуській, Богородчанській, Верховинській та Надвірнянській територіальних громадах, які передбачають декілька видів підтримки для людей, які змушені покинути свої домівки. Їх  на постійній основі  забезпечується продуктовими наборами, засобами догляду за дітьми, а також засобами гігієни. 

-в квітні 2022р стартувала інформаційна кампанія «Д.І.М – Допомога. Інформація. Мобільність.»,  ВПО поінформовано про завдання та мету проєкту та складовою даної підтримки стали юридичні консультації та психо-соцільна допомога людям, які постраждали від воєнних дій.

-11 листопада 2022р в Калуші, на базі старої 8-річної школи відкрито прихисток, для людей, які вимушено покинули свої домівки через військову агресію російської федерації. На запит Калуської міської ради було придбано для мешканців прихистку набори постільної білизни, електричні чайники, тарілки, сковорідки, мультиварки, мікрохвильовки та інші необхідні речі для потребуючих

9 грудня2022р  отримано благодійну допомогу – продукти харчування, які були передані за зверненням від органів місцевого самоврядування та представників НГО, які опікуються ВПО, у 19 громад області 

Оскільки у людей, які приїзджали до нашого краю, виникають питання юридичного спрямування, з травня місяця БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги» у співпраці з ГО «Громадський центр «Еталон»  розгорнула Пункт надання правової допомоги та інформаційної підтримки внутрішньо переміщеним особам Івано-Франківської області, за сприяння NED. Отримати консультацію можна у приміщення відділення ЦНАП або за номером телефону.

В серпні 2022року  Івано-Франківській  громаді стартував проєкт «Допомога Бізнес-асоціацій задля підтримки та розвитку підприємництва в селах у воєнний період»,  який має на меті підтримку та розвиток підприємницьких ініціатив в сільських населених пунктах на території громад.  Ініціатива фінансується  за сприяння СІРЕ. Реалізовано в рамках проєкту такі завдання:  

в жовтні  2022р проведено9  виїзних фокус -груп   з підприємцями  з14  сіл , що ввійшли до складу Івано-Франківської міської громади .. Загалом  114 підприємців, які проводять свою діяльність в сільській території прийняли участь у заходах. В заходах приймали участь експерти організації, які надали інформаційно- консультаційні послуги підприємцям. В заходах при йняли участь представники Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження  Івано-Франківського МВК.

За результатами даних зустрічей було проведено 13 грудня 2022р круглий стіл за участі бізнес-спільноти та міської влади, і виділено 6 груп проблем для підприємців та сформовано пропозиції до міської ради,для врахування пропозицій при розробці нормативно- правових актів задля  покращення розвитку малого бізнесу в селах Івано-Франківської територіальної громади.

В рамках програми «EU4Business конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH експерти «Громадський центр «Еталон» з травня по липень 2022 року мали змогу долучитись до створення більш сприятливих умов розвитку бізнес середовищ в громаді шляхом:

– надання консультації та юридичної підтримки місцевим підприємцям та релокованому в громаду бізнесу;

– налагодження співпраці Логістично-Благодійного з іншими благодійними та волонтерськими організаціями, які надають невідкладну підтримку для доставки вантажів гуманітарної допомоги потребуючим в інші регіони України;

– реалізації для студентської молоді з числа ВПО навчальної програми «Студентські бізнес – студії»;

– проводили ряд навчально-практичних семінарів щодо введення змін до податкового законодавства для підприємців та головних бухгалтерів місцевого бізнесу і багато інших активностей.