Чого потребує бізнес під час війни?

Завершився цикл зустрічей з підприємцями у селах Івано-Франківської громади. Впродовж останнього тижня жовтня відбулося чотири таких заходи у селах Драгомирчани, Радча, Черніїв та Хриплин. Заходи організовані громадським центром «Еталон» у партнерстві з Івано-Франківською міською радою (департамент економічного розвитку, екології та енергозбереження) в рамках проєкту «Допомога бізнес–асоціацій задля підтримки та розвитку підприємництва в селах у воєнний період» за сприяння Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ-Україна). 

Під час зустрічей обговорювалися потреби і запити тих підприємців, які працюють на території сільських населених пунктів. Такі дослідження проблемних питань та пропозицій підприємців проводяться з метою подальшого вироблення зведених рекомендацій до муніципальної влади та розробки програмних документів з врахуванням побажань бізнесу. 

В основному учасники представляють сферу торгівлі як продовольчими товарами, так і непродовольчою групою товарів, також це сфера меблевого виробництва, металообробки (виробництво кованих виробів), випічка хлібобулочних виробів, дизайн, сільське господарство, вирощування саджанців тощо. При цьому найбільші проблеми бізнесу обумовлені війною – ускладнена логістика, зростання цін на сировину, дорога електроенергія, зниження купівельної спроможності населення та, як наслідок зменшення замовлень і продажів. Високими залишаються ставки орендної плати за приміщення. При цьому відсутнє комунальне майно, яке можна взяти в оренду за прийнятними ставками. В таких умовах дрібним підприємцям важко конкурувати з великим торговими мережами, де значно більші обороти.

Гостро відчувається проблема браку кадрів, особливо виробничих спеціальностей, малої кількості фахових спеціалістів. Система професійно-технічної освіти потребує реформування для того, щоб готувати молодь до сучасних потреб економіки. Наразі, як відмічають підприємці, система освіти є застарілою. Посилюється кадрові проблеми й тим, що частина працівників мобілізовані, залишаються люди в основному пенсійного віку.

Окрім очевидних питань, пов’язаних з війною, підприємці відмічають і обтяжені процедури отримання окремих адміністративних послуг саме на локальному рівні. Зокрема, це взаємодія з податковою службою щодо отримання довідки про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів. Інколи час на її отримання перевищує 30 днів. І хоча довідку можна отримати в електронному форматі, втім нерідко вимоги від органів влади стосуються її подання в паперовому вигляді. Наприклад, така довідка вимагається при продовженні договорів оренди, хоча це і не передбачено законодавством. Тому, як запропонували учасники зустрічей, для бізнесу було б суттєве спрощення, якби такі довідки видавалися через ЦНАП та його територіальні підрозділи у селах. 

Підприємці не лише констатують те, що їх турбує, але й шукають можливості. Так, обговорювалися питання щодо отримання інформаційної підтримки та професійних консультацій про підготовку проєктних заявок для отримання допомоги, в т.ч. фінансової, від міжнародних та національних організацій.