Тривають зустрічі з підприємцями

Три фокус-групи з підприємцями сіл Івано-Франківської громади відбулися впродовж тижня з 17 по 21 жовтня. Зустрічі пройшли у селах Тисменичани, Камінне та Березівка. В заходах взяли участь представники малого бізнесу, які ведуть підприємницьку діяльність в цих населених пунктах, а також з села Чукалівка. 

Метою таких зустрічей є дослідити потреби малого бізнесу саме в сільській місцевості в Івано-Франківській громаді. Надалі на основі цих запитів від бізнесу будуть вироблені пропозиції до програмних документів Івано-Франківської міської влади для того, щоб врахувати пріоритети підприємців, які працюють у селах. Активності впроваджуються в рамках проєкту «Допомога бізнес–асоціацій задля підтримки та розвитку підприємництва в селах у воєнний період» за сприяння Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ-Україна). Проєкт реалізує громадський центр «Еталон» у партнерстві з Івано-Франківською міською радою (департамент економічного розвитку, екології та енергозбереження).

Підприємці, які взяли участь у фокус-групах, працюють в різних галузях і напрямах – переважно це торгівля і сфера послуг, мебельне виробництво, обробка металу, виробництво сільськогосподарської продукції, вирощування квітів тощо. Найбільшими проблемами вбачають спад попиту на продукцію і зменшення замовлень, а також високі ціни на енергоносії, ускладнена і дорога логістика. Було відмічено труднощі щодо виходу на іноземні ринки, зокрема європейських країн. Так, дрібним бізнесам складно перепрофілюватися для адаптації до потреб європейського споживача та вимог ринку. 

В питаннях взаємодії з державною владою, зокрема податковою гілкою, підприємці відзначають суттєві спрощення в плані адміністративних процедур. В першу чергу, цього вдалося досягти завдяки впровадженню цифрового формату комунікацій. Втім все ще залишається людський чинник, коли обтяжливими є процедури отримання документів, наприклад, довідок про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів. 

Вже не вперше під час зустрічей підприємці висловлювали побажання щодо запровадження фахових консультацій / навчань на постійній основі для підготовки проєктних заявок і участі у різноманітних грантових програмах та інших програмах підтримки бізнесу як державних, так і приватних чи за участю проєктів міжнародної технічної допомоги. При цьому підприємці зауважують обтяжливі умови для отримання коштів програм державної підтримки.