Допомога для бізнесу у воєнний час

30 вересня в Узині та 10 жовтня в селі Угорники  в рамках проєкту «Допомога бізнес–асоціацій задля підтримки та розвитку підприємництва в селах у воєнний період» відбулися зустрічі з підприємцями, які працюють у селах Івано-Франківської громади. Проєкт реалізує громадський центр «Еталон» за сприяння Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ-Україна). За результатами цих заходів організатори мають на меті акумулювати найбільш типові й поширені потреби, запити приватних компаній і підприємців з врахуванням їхньої роботи саме на території сільських населених пунктів.

Проєкт реалізується у партнерстві з Івано-Франківською міською радою і надалі спільно з профільним економічним департаментом запланована розробка заходів для створення більш сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності з врахуванням обмежень військового часу. 

Бізнес намагається не лише адаптуватися до реалій сьогодення, але й розвиватися. При цьому долучається до підтримки як ЗСУ, так і переселенців. Втім є низка перешкод в різних галузях, які заважають відновленню. Так, присутні підприємці порушували питання розвитку зеленої енергетики, зокрема встановлення на своїх об’єктах сонячних панелей. Однак постають питання, до кого звертатися, чи може допомогти держава/місцева влада і в якому ракурсі відбувається підтримка тощо. Також невеликому бізнесу складно зорієнтуватися в постійних змінах в законодавстві, постають питання, де і як оперативно отримувати необхідну інформацію, щоб не наразитися на штрафи.