Практичне застосування Орхуської моделі сталості при проведенні публічних заходів

24-25 червня на базі Національного природного парку «Гуцульщина» відбувся навчальний семінар «Практичне застосування Орхуської моделі сталості при проведенні публічних заходів», в рамках проекту «Світ Карпатських Розет – заходи із збереження унікальності культури Карпат» (ROSETTES).

24 червня у навчанні взяли участь організатори культурних заходів, представники ОМС та НГО Косівського району.

А наступного дня тренінг був організований для екологів та працівників природно-заповідної сфери. До семінару долучилися представники національних природних парків «Гуцульщина», Карпатський, Верховинський та КП «Дністровський регіональний ландшафтний парк ім. С. Дідича».

Захід було проведено з метою поширення кращих практик впровадження «Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля» як в Україні так і за її межами та ознайомлення з напрацюваннями Дорожньої карти та Концепції впровадження Орхуської моделі під час проведення культурно-масових заходів на території Косівського району.

Інформаційний супровід проведення публічних заходів та бережне відношення до природи під час проведення публічних заходів (культурних, спортивних, історичних і т.д) стало основою висвітлення тематики для різних цільових груп та відповідно з різною методикою подачі матеріалу.

Організатори культурно-масових заходів мали можливість ознайомитися:

  • з Концепцією Орхуської моделі та її практичні дії ( спікер – професор УКД, доктор юридичних наук – Андруcів Л.М);
  • діяльностю НПП на території Івано-Франківської області через призму Орхуської моделі сталості (спікер – Кульба П.М- начальник відділу Укправління екології та природних ресурсів ІФ ОДА);
  • презентацією Дорожньої карти та Концепції розвитку культурної спадщини Косівщини (спікер -секретар Косівської Райради Барчук Роксолана);
  • також представлено напрацювання- Дорожню карту та Концепцію впровадження Орхуської моделі сталості до культурно- масових заходів на Косівщині (кандидат юридичних наук, Виконавча директорка ГО “ГЦ “Еталон” Оксана Бурлак).

Учасники заходу мали можливість попрактикуватися щодо застосування Орхуської моделі при плануванні публічних заходів на прикладі щорічного фестивалю “Лудинє”, яке започатковано з 2011р в Косові. За горнятком карпатського чаю та місцевими продуктами було обговорено багато цікавих пропозицій, що знайдуть своє втілення в майбутніх заходах.

Щира подяка за співпрацю Управлінню екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної адміністрації, Косівській районній раді та Косівській територіальній громаді, Вищому навчальному закладу “Університет Короля Данила” (особлива вдячність за подарунки для учасників), ГО “Громадський центр “Еталон”