Експерти ГЦ «Еталон» розповіли про особливості виборів в ОТГ студентам Калуша та Болехова

У листопаді розпочалась підготовка до виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, які призначені на 24 грудня 2017 року.

Вибори проходитимуть у 51 об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) в 17 областях України. До складу цих 51 ОТГ  увійшли 256 місцевих рад (міських – 7, селищних – 19, сільських – 230.

Громадська організація – Громадський центр «Еталон» — член Всеукраїнської в рамках проекту «Вільні та чесні місцеві вибори», за сприяння National Endowment for Democracy, спільно з правниками в Львівській, Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях активно приймає участь у підготовці мешканців ОТГ до виборчого процесу.

30.11.2017 року з майбутніми виборцями, студентами – старшокурсниками Прикарпатського лісогосподарського коледжу (м. Болехів) та Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій ТНЕУ було проведено публічні лекції з питань виборчого права. На заходах висвітлювалися питання активізації молоді до виборчого процесу. А саме :

  • Чому важливо використати свій громадянській обов’язок прийти та проголосувати?
  • Як визначити кандидата популіста від кандидата дій?
  • Особливості процесу децентралізації, чому необхідно зробити правильний вибір на виборах для обрання тих осіб, які якісно розбудують громаду в умовах реформи.

Студенти отримали відповіді на свої питання:

  • Як відрізнити кандидата дії та популіста?
  • Що робити коли депутат чи депутат не оправдав довіри виборців?
  • Наскільки важлива громадська та волонтерська діяльність для громади?
  • Чи варто балотуватися і ставати депутатом громади?

04.12 2017 року в Чернівецькій області в Кострижівській селищній об’єднаній громаді відбулась публічна лекція правників з майбутніми виборцями ОТГ. Зустріч відбувалась у форматі діалогу, на якому було розглянуто «Правові аспекти перших виборів в ОТГ», де особлива увага приділялась правовим підставам активного та пасивного виборчого права, важливості участі громадян у місцевих виборах у новостворену раду.

Згідно Постанови ЦВК від 26 жовтня 2017 року № 232 «Про Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 24 грудня 2017 року» на території Івано-Франківської області вибори відбудуться в 3ОТГ, у Львівській області – в 2 ОТГ, Чернівецькій області – в 4 ОТГ де проводитиме роботу команда правників від Громадського центру «Еталон».