На Прикарпатті стартував міжнародний проект зі збереження унікальності Карпат

11 учасників з України та Польщі об’єдналися заради збереження культурної та історичної спадщини Карпатського регіону, в тому числі ремісництва, традицій, звичаїв, музики і архітектури. І з вересня 2018 року розпочалася активна фаза проекту “Світ карпатських розет – заходи зі збереження унікальної культури Карпат” (ROSETTES), в рамках якого буде створено унікальний Польсько-український карпатський центр «Rosette», який складатиметься з трьох центрів в Україні та одного в Польщі. Проект передбачає проведення досліджень і вивчення сучасної культурної моделі місцевої спільноти Карпат, організацію та проведення самобутніх майстерень та навчань.

Установча зустріч всіх партнерів проекту відбулася у Львові, за ініціативи Асоціації «Єврорегіон Карпати. Україна». Учасники заходу обговорили заплановані заходи за проектом та узгодили координацію діяльності в масштабному проекті.

В Івано-Франківській області партнерами проекту є Громадський центр «Еталон» та Косівська районна рада. Передбачено створення Центру карпатської культури в Косові та проведення майстерень традиційних ремесел – кераміка та музика.

Довідково про проект:

Світ карпатських розет- заходи із збереження унікальності культури Карпат / THE WORLD OF CARPATHIAN ROSETTES – ACTIVITIES FOR PRESERVING THE CULTURAL UNIQUENESS OF THE CARPATHIANS реалізовується за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020 ЄІС

Мета: збереження культурної та історичної спадщини Карпат (традицій, ремесел, звичаїв, музики, архітектури) через:

– розвиток транскордонного співробітництва в управлінні культурними та історичними ресурсами Карпат шляхом створення мережі організацій, що здійснюють заходи в цій сфері.

– пропагування знань регіональних традицій, практик та дій, спрямованих на відновлення майстерності.

– підвищення компетенції окремих місцевих громад у сфері культурного управління регіоном.