Експерти ГЦ «Еталон» розповіли про правові аспекти перших виборів в ОТГ

24 грудня 2017 року по Україні вибори проходитимуть у 51 об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) в 17 областях України. До складу цих 51 ОТГ увійшли 256 місцевих рад (міських – 7, селищних – 19, сільських – 230). На території Івано-Франківської області вибори відбудуться в 3ОТГ, у Львівській області – в 2 ОТГ, Чернівецькій області – в 4 ОТГ

В листопаді-грудні розпочалась підготовка до виборчого процесу перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

Громадський центр «Еталон» — член Всеукраїнської в рамках проекту «Вільні та чесні місцеві вибори», за сприяння National Endowment for Democracy, спільно з правниками в Львівській, Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях активно брала участь у підготовці мешканців ОТГ до виборчого процесу.

Зокрема, було проведено 28 зустрічей-лекцій правників з майбутніми виборцями на території ОТГ 4 західних областей України, на яких розглядались правові аспекти перших виборів в ОТГ. Особлива увага на зустрічах приділялась правовим підставам активного та пасивного виборчого права, важливості участі громадян у місцевих виборах у новостворену раду. Більше 1200 осіб, мешканців новостворених ОТГ, мали можливість отримати відповіді на запитання щодо виборчого права під час зустрічей. 420 осіб отримали фахові консультації правників організації.