Уряд врегулював порядок призначення та відновлення соцвиплат внутрішнім переселенцям

Кабінет Міністрів України постановою від 08.06.2016 р. №365 затвердив Порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Порядок визначає механізм призначення (відновлення) виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, субсидій та пільгза рахунок коштів державного бюджету та фондів державного соціального страхування.

Як передбачено документом, соціальні виплати ВПО призначаються і виплачуються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад, а також органами Пенсійного фонду України, державних фондів соціального страхування за місцем фактичного проживання/перебування ВПО, незалежно від факту реєстрації місця проживання/перебування.

Для призначення (відновлення) соціальних виплат ВПО або її законний представник подає відповідну заяву до органу, що здійснює соціальні виплати на території, де зазначена особа перебуває на обліку. До заяви додається копія довідки про взяття на облік ВПО та пред’являється оригінал такої довідки.

У свою чергу структурний підрозділ з питань соціального захисту населення не пізніше наступного робочого дня після отримання заяви ВПО надсилає запит про отримання електронної справи отримувача соціальної виплати до ДП “Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України”, який протягом п’яти робочих днів з дня отримання такого запиту надсилає відповідну електронну справу

Для призначення (відновлення) соціальних виплат структурний підрозділ з питань соціального захисту населення протягом 15 робочих днів з дня отримання відповідної ВПО або з дня надходження звернення від органів, що здійснюють соціальні виплати, проводить перевірку достовірності зазначеної в заяві інформації про фактичне місце проживання/перебування заявника За результатами такої перевірки складається акт обстеження матеріально-побутових умов, який підписується всіма повнолітніми ВПО (їх законними представниками) а також представниками структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

Також передбачено, що підрозділ з питань соціального захисту населення протягом трьох робочих днів з дня отримання електронної справи отримувача соціальної виплати вносить подання про призначення (відновлення) або про відмову в призначенні (відновленні) відповідної соціальної виплати, до якого додається згаданий акт обстеження, на розгляд комісій, утворених відповідними райдержадміністраціями або виконкомами. Рішення зазначених комісій є підставою для призначення (відновлення) соціальних виплат або для відмови у зазначених виплатах. При цьому відмову комісії в призначенні (відновленні) відповідної соціальної виплати може бути оскаржено до суду.

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 р. №365 набрала чинності з 14.06.2016 р.

З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Захист прав ВПО в Україні – правова допомога, інформаційні кампанії та цифрові інструменти», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.