Міносвіти запровадив порядок прийому у вищі та професійно-технічні навчальні заклади для кримчан та севастопольців

Наказом Міністерства освіти і науки України від 24.05.2016 р. №560 затверджено Порядок прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України. Згаданий наказ  Міносвіти прийнято на виконання Закону України  від 17.03.2016 р. № 1038-VIII «Про внесення змін до статті 7 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” щодо забезпечення права на здобуття освіти».

Новоприйнятий Порядок визначає особливі умови проходження річного оцінювання та державної підсумкової атестації і прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти для осіб, які після 20.02. 2014 року завершили здобуття базової або повної загальної середньої освіти на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя. Документ стосується громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України, а також іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні, біженців та осіб, яким надано статус закордонного українця, якщо вони перебувають в Україні на законних підставах та проживають на тимчасово окупованій території України. Порядок поширюється також на осіб із зазначених категорій, які переселилися з тимчасово окупованої території України після 01.01.2016 року.

Документ передбачає створення освітніх центрів «Крим-Україна» в Києві, Дніпрі, Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Харкові та Херсоні. Такі центри обслуговуватимуть вступників з Криму з 1 липня до 20 вересня. Вони, зокрема, консультуватимуть переселенців, допомагатимуть вступникам в оформленні документів, сприятимуть поселенню кримчан до гуртожитків на час проходження річного оцінювання, державної підсумкової атестації та проведення вступного випробування.

Також врегульовано процедуру отримання зазначеними вище особами документів про загальну середню освіту, необхідних для здобуття вищої та професійно-технічної освіти в Україні. Порядок передбачає, зокрема подання ними освітньої декларації, яка містить інформацію щодо результатів навчання та проходження періодів навчання за курс загальної середньої освіти на тимчасово окупованій території та підписується особисто  заявником. Окремо визначено спеціальні умови прийому випускників з Криму та Севастополя у вищі та професійно-технічні навчальні заклади.

З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Захист прав ВПО в Україні – правова допомога, інформаційні кампанії та цифрові інструменти», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.