Парламент встановив законодавчі гарантії для випускників шкіл та вступників до ВНЗ із зони АТО та окупованих територій

Верховною Радою України прийнято Закон від 19.04.2016 р. № 1114- VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції».

Цими змінами, зокрема, Закон України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» доповнюється новою статтею 9-2, відповідно до якої держава зобов’язується створити додаткові можливості для прийому на навчання до вищих навчальних закладів, проходження державної підсумкової атестації та отримання документа державного зразка про повну загальну середню освіту особами, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення).

Так, для осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції Міносвіти має визначити порядок проходження державної підсумкової атестації та отримання документа державного зразка про повну загальну середню освіту, а також умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів, розташованих на території Луганської та Донецької областей (де здійснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації), та ВНЗ, евакуйованих з території проведення антитерористичної операції і тимчасово окупованої території.

Крім того, ст. 44 Законі України “Про вищу освіту” доповнюється нормою про те, що для осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення) та які отримали документ про загальну середню освіту, прийом на навчання до одного з вищих навчальних закладів, розташованих на території Луганської та Донецької областей (де здійснюють свої повноваження ОВЦА), та до вищих навчальних закладів, евакуйованих з території проведення АТО і тимчасово окупованої території, здійснюється за результатами зовнішнього незалежного оцінювання (з урахуванням середнього бала документа про повну загальну середню освіту та бала за особливі успіхи та/або за успішне закінчення підготовчих курсів відповідного ВНЗ) або ж на конкурсній основі за результатами вступних випробувань.

Право випускників шкіл із зони АТО пройти державну підсумкову атестацію та отримати документ державного зразка про повну загальну середню освіту також закріплюється змінами до ст. 34 Закону України «Про загальну середню освіту».

Закон від 19.04.2016 р. № 1114-VIII вводиться в дію з 20.06.2016 р. З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Захист прав ВПО в Україні – правова допомога, інформаційні кампанії та цифрові інструменти», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.