200 днів влади: що змінилося для бізнесу?

У вівторок, 24 травня, в Івано-Франківську відбувся круглий стіл за участі представників Коаліції малого та середнього бізнесу Івано-Франківщини,  Ради підприємців м. Івано-Франківська, органів влади, місцевого самоврядування, громадськості та народних депутатів України від Прикарпаття.

Організатором заходу виступив Молодіжний громадський центр “Еталон” у рамках проектної ініціативи «Розробка та впровадження Івано-Франківської “BUSINESS AGENDA”» за сприяння Центру міжнародного приватного підприємництва CIPE.

Як зазначила голова правління МГЦ «Еталон», Леся Аронець, ця проектна ініціатива спрямована на те, щоб покращити діалог та допомогти знайти порозуміння між владою та бізнесом.

У рамках круглого столу учасники змогли почути від експертів проекту інформацію про те, що вже зроблено та що планується зробити під час втілення проекту. Зокрема, експерт МГЦ «Еталон», Наталія Кобильчак, розповіла про те, що дана проектна ініціатива є продовженням проекту «Підтримка невідкладних реформ для покращення бізнес-середовища в Україні», реалізованого у 2015 р. та направленого на реалізацію місцевих реформ у сфері малого та середнього підприємництва на території Івано-Франківщини; повідомила його основні результати та проблеми, з якими найбільше стикається бізнес.

Керівник проекту, Олена Зварич, ознайомила присутніх із основами формування «Business Agenda», яка є основою діючої проектної ініціативи. За її словами, такий документ вже існує у багатьох європейських містах та спрямований на те, щоб полегшити розвиток підприємництва та продовжити реалізацію реформ у сфері бізнесу.

Серед присутніх на заході були також народний депутат від Івано-Франківщини, Юрій Соловей, та помічники народного депутата Олександра Шевченка, які отримали інформацію від представників бізнесу та пообіцяли відреагувати на їхні претензії. Зокрема, Юрій Соловей погодився із думкою підприємців щодо того, що закони треба приймати, порадившись із тими, кого вони стосуються та пообіцяв написати офіційного листа до Міністерства фінансів щодо перегляду Закону, який дуже ускладнює умови оподаткування бізнесу в Україні. «Проте, для того, щоб зробити у місті сприятливе бізнес-середовище, не обов’зково приймати загальнодержавні рішення. Для цього треба розширити умови пайової участі, а також користуватися можливостями децентралізації», – зазначив нардеп.

Помічник Олександра Шевченка розповів присутнім, що питання, з якими підприємці звертаються до депутата за допомогою аналогічні топ-5 визначених в опитуванні у попередньому проекті (нагадаємо, що найбільшою проблемою бізнесу були визначені адмінпослуги (документи, строки, відмови, повторюваність дій)). «Однак, влада міста реагує на депутатські звернення доволі скептично», – зазначив чоловік.

Під час круглого столу всі учасники змогли висловити свою думку та бути почутими, що разом із подальшими діями повинно принести позитивний результат для бізнес-середовища міста.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Довідково: Молодіжний громадський центр «Еталон» з травня по жовтень 2016 р. реалізовує проектну ініціативу «Розробка та впровадження Івано-Франківської “BUSINESS AGENDA“» в рамках програми  Представництва Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE – Україна)  «Розвиток спроможності українських бізнес-об’єднань, ТПП та аналітичних центрів щодо спільного формування та просування місцевого порядку денного бізнесу». Метою даної ініціативи є прискорення реалізації реформ у сфері малого та середнього бізнесу на місцевому рівні шляхом формування і просування Порядку денного «BUSINESS AGENDA» в м. Івано-Франківську за консолідованої участі представників громадського сектору.