Уряд врегулював порядок надання допомоги для покриття витрат на проживання дітям-переселенцям при відсутності батьків

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 р. № 1014 Порядок надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, доповнено нормою, що врегульовує порядок призначення допомоги дітям з числа ВПО при відсутності батьків або осіб, які їх замінюють.

Згідно зі змінами до Порядку затвердженого урядовою постановою від 01.10.2014 р. № 505, якщо дитина переміщується з тимчасово окупованої території України, району проведення антитерористичної операції або населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, без супроводу батьків або осіб, які їх замінюють, грошова допомога виплачується їй за зверненням:
– баби, діда, повнолітніх сестри, брата, мачухи, вітчима, які безпосередньо здійснюють догляд за дитиною без спеціальних на те повноважень;
– інших осіб, яким батьки передали дитину на виховання, – у разі надання заяви батьків щодо отримання такої допомоги, справжність підпису на якій має бути засвідчена нотаріально.

Адресна допомога виплачується за зверненням служби у справах дітей у випадках:

якщо догляд за дитиною, яка залишилася без батьківського піклування, тимчасово здійснюється родичами або іншими особами (сусідами, знайомими), з якими у неї на момент залишення без батьківського піклування склалися близькі стосунки – у цьому випадку потрібне окреме рішення служби у справах дітей, прийняте відповідно до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою КМУ від 24.09. 2008 р. № 866;

якщо дитина влаштована до професійно-технічного або вищого навчального закладу та проживає у його гуртожитку.

Розмір адресної допомоги для покриття витрат на проживання, що виплачується дітям, відповідно до постанови КМУ від 01.10.2014 р. № 505 становить 884 гривні.

З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Захист прав ВПО в Україні – правова допомога, інформаційні кампанії та цифрові інструменти», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.