Як перетнути лінію зіткнення на Донбасі з дитиною при відсутності одного з батьків

У середовищі внутрішніх переселенців виникають непоодинокі питання щодо в’їзду на тимчасово окуповану територію Донбасу дітей, зокрема при відсутності у пункті пропуску одного з батьків.

Згідно з п.п.5.1.1 Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей, затвердженого наказом Антитерористичного центру при СБУ від 12.06.2015 № 415ог в’їзд на неконтрольовану територію дітей, які не досягли 16-річного віку, здійснюється з дотриманням вимог передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57.

У свою чергу, п. 4 згаданих Правил передбачає, що виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків.

Без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків виїзд дитини, зокрема, дозволяється:
якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини;
у разі пред’явлення одного з таких документів (оригіналу або нотаріально засвідченої свідоцтва про смерть другого з батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану (під час виїзду дитини, батьківство якої не встановлено,н у супроводі одинокої матері,)

Крім того, слід зазначити, що згідно зі ст. 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» документами, що надають право на виїзд/ в’їзд, зокрема є паспорт громадянина України для виїзду за кордон, проїзний документ дитини.

Проїзний документ дитини видається органом внутрішніх справ за місцем проживання (перебування) дитини.

На даний час є судова практика задоволення позовів законних представників дітей про надання дозволу на багаторазовий в’їзд та виїзд дітей в район проведення антитерористичної операції на неконтрольовану територію України через лінію зіткнення без згоди одного з батьків на підставі вказаних норм законодавства (приклад відповідного судового рішення: http://reyestr.court.gov.ua/Review/55388123).

З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Захист прав ВПО в Україні – правова допомога, інформаційні кампанії та цифрові інструменти», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.