Звіт про діяльність МГЦ «Еталон» у 2015 році

З лютого 2014 року організація виступила засновником Координаційної ради з питань надання допомоги населенню Івано-Франківської області під час надзвичайних ситуацій та очолили роботу з 02 березня 2014 року з громадянами України, які постраждали та покинули свої домівки з території АР Крим та Донецької і Луганської областей в наслідок антитерористичних дій. Згідно Розпорядження ОДА №404 від 02.07 .2014 року члени організації ввійшли до керівного складу Регіонального з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщаються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції Регіонального штабу  з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщаються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.

Станом на 11.01.2016 року на обліку перебувало 4065 ВПО, які забезпечуються соціальним, психологічним та медичним супроводом та надається при реєстрації гуманітарна допомога (продукти харчування, засоби гігієни та хімічні повари).

  • В грудні 2014- травні 2015 року реалізував проектну ініціативу «Cила – в порозумінні та єдності громади і ВПО», метою якої є створення умов для соціально – психологічної адаптації ВПО на території Івано-Франківської області та налагодження конструктивного діалогу в громаді. Ініціатива проходила  на територіях компактного проживання ВПО, а саме: Коломийського, Калуського, Надвірнянського та Долинського районів та м. Івано-Франківськ. Заходами охоплено 356 осіб з числа ВПО та місцевих мешканців, що допомогло знай роботу 45 особам.  Протягом року з числа ВПО зареєстровано 5 НГО
  • З серпня по жовтень 2015 року за підтримки за підтримки Посольства Франції в Україні успішно втілив проект «Перший портфелик для дітей із числа ВПО в м.Івано-Франківську». Проект забезпечив дві складові: полегшити адаптацію як батьків таки і дітей на новому місці проживання, подати інформацію про заклади позашкільної та неформальної освіти та закупити необхідне шкільне приладдя для першокласників. В рамках проекту  проведено організовано 6 семінарів та розважальних заходів для дітей, із залученням психолога, з метою підготовки першокласників до нового навчального року на тимчасовому місці проживання. Психологічна підтримка у перший місяць навчання у школі.  Та  організація семінарів тренінгів для батьків із метою полегшення працевлаштування та пошуку роботи. Та закуплено шкільні портфелики «першої необхідності» для 50 дітей у м. Івано – Франківську та урочисто вручено разом із солодкими дарунками від спонсорів.

МГЦ «Еталон» є партнером на регіональному рівні проектних ініціатив, з питань захисту прав громадян України, що реалізував Благодійний фонд «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги». За 2015 рік надано інформаційно –консультативні та правничі послуги 697 особам з числа ВПО.

Спільно з Державним підприємством «Івано-Франківський обласний молодіжний центр праці » реалізовано заходи за 2015 р:

  • Програма «Техніка пошуку роботи випускниками навчальних закладів на сучасному ринку праці». (36-годинний курс для студентів–випускників  на базі закладів ІІ-ІІІ рівня акредитації).
  • Програма «Соціально-психологічна реабілітація молоді, що шукає роботу» 6-денна тренінгова програма підготовки тренерів з питань молодіжного працевлаштування  (72 год програмний тренінговий курс) для студентів ВНЗ м. Івано-Франківська (на базі Івано-Франківського  університету права імені Короля Данила Галицького).
  • Тиждень профорієнтації та психологічної підтримки для молоді, що опинилась у складних життєвих ситуаціях (соціальний гуртожиток м. Калуш, соціально –психологічнгий центр смт.Верховина , Містечко Милосердя Святого Миколая с.Горохолино, Богородчанський р-н,)
  • Для молоді, що опинилась в складних життєвих ситуаціях,  що постраждали від АТО (старшокласники та студенти з сімей учасників АТО та ВПО) в серпні м-ці на базі тренігового центру МГЦ «Еталон» було організовано та проведено  «Літню бізнес школу».
  • 8 жовтня 2015 року було підтримано Всеукраїнську акцію »Твій профіДень» У співпраці  з Міським центром зайнятості та НГО «ІТ- кластер Івано-Франківська», що дало можливість більше 500 старшокласникам, студентам та викладачам прийняти участь у 10 майстер –класах та познайомитись із діяльністю провідних ІТ- компаній Івано- Франківська.
  • З лютого по жовтень 2015 року організація реалізовувала проекту ініціативу «Вдалий бізнес  – заможна громада».  Мета – усунути регуляторні бар’єри для ведення бізнесу та вдосконалити обласну програму з підтримки малого та середнього  підприємництва регіону. В рамках проекту: відстежено 4637 рішень Івано-Франківської міської ради та її виконавчого комітету, що прийняті впрожовж 20011-2014 рр та регуляторні акти, чинні станом на 01.01.2015р, з до яких вироблено рекомендації з питань
  • землевідведення, оренди землекористування у населених пунктах – 7                                                                         
  • містобудування , будівництво та архітектура, благоустрій населених пунктів -15
  • розміщення та використання зовнішньої реклами у населених пунктах -4

З липня по жовтень 2015 р  в рамках даної ініціативи було організовано та проведено передвиборчі адвокасі –кампанії з просування пріоритетів та пропозицій реформ від малого та середнього бізнесу на передодні місцевих виборів 2015. Проведено 5 фокус-груп, сформовано 17 пропозицій реформ, які були висунуто до майбутніх кандидатів на посади міського голови та майбутніх кандидатів до міської ради. 25 бізнес –спільнот (галузевих бізнес–асоціацій та НГО) об’єднались для заснування Коаліції підтримки малого і середнього бізнесу Івано-Франківщини

  • МГЦ «Еталон» реалізує спільно з Департаментом економіки Івано-Франківської ОДА та міжнародними партнерами з Республіки Польщі та Естонії  проект «Підвищення якості та ефективності адміністративних послуг населенню Івано-Франківської області через співпрацю громад та органів влади» (2013-2016рр)- грант ENPI/2013/312-518 від Представництва ЄС в Україні Загальна мета Посилення потенціалу та спроможності центрів надання адміністративних послуг в Івано-Франківській області через співпрацю між НУО та місцевими органами влади  Конкретні цілі: Забезпечення прозорості та доступності адміністративних послуг громадянам, впровадження інноваційних підходів до надання адміністративних послуг. Поширення в Україні кращого вітчизняного та міжнародного досвіду для підвищення якості надання адміністративних послуг та участі громадськості у впровадженні адміністративних реформ.

Інформація про організацію:

Рік заснування організації : квітень 2001року

Рік набуття юридичного статусу організації :лютий м-ць2002р.

Місія Молодіжного громадського центру «Еталон»: сприяти розвитку громадських ініціатив, спрямованих на зміцнення громадянського суспільства в Україні через творчу розробку і реалізацію програм та втілення міжсекторальної співпраці громадських організацій, органів влади і самоврядування, бізнесу, освіти, ЗМІ та ініціативних груп.

Метою діяльності Організації є провадження просвітньої, наукової, культурної діяльності задля сприяння розвитку громадських ініціатив, спрямованих на зміцнення громадянського суспільства в Україні

Цілі діяльності Організації:

  • творча розробка і реалізація спеціалізованих програм, навчальних курсів, семінарів з економічної, підприємницької, соціальної, правової та політичної тематики;
  • втілення міжсекторальної співпраці громадських організацій, органів влади і самоврядування, бізнесу, освіти, засобів масової інформації та ініціативних груп;
  • сприяння залученню інвестицій у розвиток громадських ініціатив;
  • організація та проведення творчих та культурних заходів;
  • впровадження в практичні заняття психологічних тестувань та консультацій;
  • пропаганда здорового способу життя, впровадження фізичної культури та спорту в соціально-побутову сферу;
  • представлення та захист інтересів молоді в органах державного управління та місцевого самоврядування;
  • налагодження контактів, обмін інформацією, надання підтримки і координація дій членів Молодіжного центру та сприяння в реалізації їх спільних інтересів.

 

Основні напрями діяльності організації:

Школа успіху: Факультативні заняття для дітей від 7 до 17 років. Управлінням освіти та науки затверджені програми для різних вікових груп за темами: «Абетка підприємництва», «Ділова активність», «Психологія спілкування», «Здоровий спосіб життя», «Гендерна рівність» та інші. За час роботи центру 174 учні-вихованці отримали сертифікати випускників Школи.

Рада молодих підприємців: Основна мета — надання інформаційно-консультативної допомоги щодо започаткування власної справи та розширення діяльності для підприємців. Організація круглих столів, форумів, проведення досліджень, впровадження навчальних програм за актуальними напрямами та з проблем підприємництва.

Тренерсько-консультаційний центр: Проведення індивідуальних та групових консультацій з питань підприємництва, юриспруденції та податкового законодавства, бухгалтерського обліку, здорового способу життя. Проведення психологічних тестувань, консультацій та діагностики. Проведення соціально-економічних досліджень Надається допомога у написанні бізнес-планів для підприємців та складанні стратегічних планів соціально-економічної діяльності для різних регіонів

Центр міжнародної співпраці та євроінтеграції: Допомога у налагодженні контактів між організаціями та інституціями України, країн ЄС та інших держав для співпраці в різних галузях суспільного життя.