Постановою Кабміну врегульовано механізм сприяння зайнятості внутрішніх переселенців

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.2015 р. № 696 затверджено Порядок здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб.

Документ прийнятий на виконання ст. 24-1 Закону України «Про  зайнятість населення та визначає умови, механізм здійснення районними, міськими, районними у містах та міськрайонними центрами зайнятості заходів сприяння зайнятості ВПО.

До заходів сприяння зайнятості належать:

  • компенсація зареєстрованому безробітному з числа ВПО фактичних транспортних витрат на переїзд до іншої адміністративно-територіальної одиниці місця працевлаштування;
  • компенсація зареєстрованому безробітному з числа ВПО витрат для проходження попереднього медичного та наркологічного огляду відповідно до законодавства, якщо це необхідно для працевлаштування;
  • компенсація витрат роботодавця на оплату праці за працевлаштування на умовах строкових трудових договорів зареєстрованих безробітних з числа ВПО;
  • компенсація витрат роботодавця, який працевлаштовує таких безробітних, на перепідготовку та підвищення кваліфікації таких осіб.

Фінансування зазначених заходів здійснюється в межах строку дії довідки про взяття на облік ВПО. У разі закінчення строку її дії фінансування зупиняється, а після продовження строку поновлюється.

Постанова також визначає механізм повернення коштів роботодавцями у разі порушення гарантій зайнятості для ВПО. Дія документу не поширюється на роботодавців, які є бюджетними установами.

Детально із вказаним документом можна ознайомитись в мережі Інтернет за посиланням: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/696-2015-%D0%BF.

Нагадаємо, з практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Нові виклики в правовій підтримці та захисті прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях. Зокрема на Івано-Франківщині переселенці можуть звертатися до юристів Молодіжного громадського центру «Еталон» безпосередньо у приміщенні Регіонального штабу, за адресою: м. Івано-Франківськ, вул Грушевського, 18 (2 поверх) або задати своє запитання на електронну адресу: pravo.mgcetalon.org.ua чи зателефонувавши за номером гарячої лінії (093) 706-98-76.