Завершено антикорупційну громадську експертизу рішень місцевої влади, що регулюють ведення бізнесу в Івано-Франківську

25 вересня відбулася підсумкова прес-конференція, на якій було представлено результати антикорупційної громадської експертизи рішень місцевої влади, що регулюють ведення бізнесу в Івано-Франківську.

Така експертиза регуляторних актів з метою виявлення корупційних ризиків тривала впродовж шести місяців та проводилася експертами Молодіжного громадського центру «Еталон» в рамках проекту USAID «Впевнений бізнес – заможна громада», що впроваджується Центром міжнародного приватного підприємництва (CIPE).

Голова МГЦ «Еталон», Леся Аронець, зазначила, що в ході роботи було проведено інвентаризацію регуляторних актів Івано-Франківської міської ради та міськвиконкому. Загалом опрацьовано 4 637 рішень, з яких 1 590 – це рішення Івано-Франківської міської ради та 3 047 – рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Чинні регуляторні акти досліджувалися в першу чергу з метою виявлення правових норм, що містять потенційні корупційні загрози для бізнесу. Задля усунення цих загроз вироблено пропозиції, які будуть скеровані до мерії.

Експерт центру, Наталія Кобильчак, розповіла про рішення, які були прийняті в результаті досліджень та висновки, сформовані експертами. Вони складаються з трьох частин: загальної, де міститься інформація про регуляторні акти; частини, що стосується корупціогенних факторів, виявлених у рішеннях міської ради та рекомендацій щодо ліквідації цих недоліків. Загалом експертами  було відібрано та проаналізовано 30 рішень з 77 регуляторних актів за 4-ма сферами діяльності (регулювання земельних відносин в місті, питання містобудування й благоустрою, розміщення зовнішньої реклами, в тому числі вивісок, а також оренда та користуванням майном, що перебуває у комунальній власності).

«Найбільш поширеними корупційними ризиками в регуляторних актах є невідповідність окремих норм чинному законодавству, нечіткість визначення прав і зобов’язань уповноваженого органу або особи, надмірний і необґрунтований перелік документів, які слід надати. Найбільш корупціогенною є сфера будівництва, а саме сплата пайового внеску» – зазначив експерт МГЦ “Еталон”, Іван Ватутін.

Метою такої роботи є донести до широкого загалу, яким чином організована громадськість може долучатися до нормотворчих процесів на місцевому рівні, та поділитися досвідом проведення антикорупційної експертизи будь-яких нормативно-правових актів, проектів цих актів, що розробляються та приймаються органами місцевого самоврядування.

«За кожним з досліджуваних рішень підготовлено висновки громадської антикорупційної експертизи, що містять, зокрема, рекомендації задля приведення рішень до вимог чинного законодавства та усунення потенційних корупційних ризиків. Зокрема, у сфері земельних відносин, пропозиції, подані експертами, вже враховані в проекті рішення, яке буде розглянуто на черговій сесії міськради. – повідомила Наталія Кобильчак. – Всі висновки будуть надіслані до міських посадовців для розгляду та внесення відповідних змін до чинних регуляторних актів.»

Насамкінець, організатори прес-конференції закликали громадян брати участь у громадських обговореннях, що регулярно відбуваються у міській раді та вносити свої пропозиції до рішень влади.

«Бо коли на такі заходи приходить кілька людей, то результат зовсім не такий, як тоді, коли приходить багато», – зазначила керівник проекту, Леся Аронець.

Проект USAID «Впевнений бізнес — заможна громада» сприяє внесенню, ухваленню та впровадженню невідкладних реформ у сфері боротьби з корупцією та покращення бізнес-середовища для малих та середніх підприємств в Україні. Проект впроваджується Центром міжнародного приватного підприємництва (СIPE).

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. В Україні Агентство США з міжнародного розвитку надає технічну та гуманітарну допомогу починаючи з 1992 року. За додатковою інформацією про програми USAID в Україні звертайтеся до Відділу USAID із зв’язків із громадськістю за телефоном +38 (044) 521-5741, на Інтернет-сторінку http://ukraine.usaid.gov або на сторінку у соціальній мережі Фейсбук: www.facebook.com/USAIDUkraine