В Івано-Франківську представили результати громадської антикорупційної експертизи рішень міськради

Юристи Молодіжного громадського центру «Еталон» представили результати громадської антикорупційної експертизи рішень міської ради, які визначають «правила гри» для бізнесу в Івано-Франківську. Громадська антикорупційна експертиза згаданих регуляторних документів  тривала упродовж декількох місяців.

Робота проводилася в рамках проекту USAID «Впевнений бізнес – заможна громада», що впроваджується Центром міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ). Результати та напрацювання громадські акивісти представили 3 вересня під час тематичного круглого столу «Громадська антикорупційна експертиза регуляторних актів в м. Івано-Франківськ» напередодні відзначення Дня підприємця. До заходу долучилися представники бізнесу, підпиємницьких об’єднань, місцевої влади, а також громадського сектору.

За словами Лесі Аронець, керівника Молодіжного громадського центру «Еталон», який є регіональним партнером проекту USAID «Впевнений бізнес – заможна громада», в ході роботи було проведено інвентаризацію регуляторних актів Івано-Франківської міської ради та міськвиконкому.

«Чинні регуляторні акти досліджувалися, в першу чергу, з метою виявлення правових норм, що містять потенційні корупційні загрози для бізнесу. Задля усунення цих загроз вироблено пропозиції, які будуть скеровані до мерії», — зазначила пані Аронець.

Антикорупційну експертизу пройшли чинні місцеві регуляторні акти за 4-ма сферами діяльності. Це регулювання земельних відносин в місті, питання містобудування й благоустрою, розміщення зовнішньої реклами, в тому числі вивісок, а також оренда та користуванням майном, що перебуває у комунальній власності. Загалом відібрано 30 рішень з 77 регуляторних актів, діючих станом на 01 січня поточного року.

«Ставимо за мету показати, яким чином організована громадськість може долучатися до нормотворчих процесів на місцевому рівні. Хочемо поділитися досвідом проведення антикорупційної експертизи будь-яких нормативно-правових актів, проектів цих актів, що розробляються та приймаються органами місцевого самоврядування. І що найголовніше – обмінятися думками, яким чином доносити свої пропозиції до міських можновладців з тим, щоб бути почутими», — коментує юрист МГЦ «Еталон» Наталія Кобильчак.

«До того ж маємо відповідне законодавче підґрунтя, — додає юрист з команди МГЦ «Еталон» Микола Булавинець, — Закон України «Про запобігання корупції» надає право громадськості проводити антикорупційну експертизу як чинних нормативно правових актів, так і їх проектів. Результати такої експертизи повинні бути обов’язково розглянуті місцевою владою».

Організатори заходу представили методологію, за якою здійснювалася громадська антикорупційна експертиза та яка розроблялася спільно з експертами проекту USAID «Впевнений бізнес – заможна громада». Також наведено приклади корупціогенних факторів, тобто тих норм, які самостійно або в сукупності з іншими нормами здатні спричинити вчинення корупційного правопорушення.

«Якщо в рішенні, наприклад, не виписано вичерпний перелік документів, які слід подати суб’єкту для отримання тої чи іншої послуги, наявні нечіткі формулювання на кшталт: «може надаватися», «як правило», не передбачено строку вчинення дій уповноваженим органом, встановлено неправомірні вимоги до суб’єктів, не визначено причин для відмови у реалізації суб’єктом свого права і т.д., то такі чинники апріорі є корупціогенними,  — роз’яснює Наталія Кобильчак. – Такі речі слід викорінювати та не допускати навіть згадки про них на майбутнє. Не факт, що посадовці користуватимуться цими «корупційними» лазівками, втім краще не породжувати таку спокусу».

За кожним з досліджуваних рішень підготовлено висновки громадської антикорупційної експертизи, що містять зокрема рекомендації задля приведення рішень у відповідність до вимог чинного законодавства та усунення потенційних корупційних ризиків. Вже ближчим ці висновки будуть надіслані до міських посадовців.

Наостанок, голова Ради підприємців міста Івано-Франківська Петро Строїч подякував експертам та всім залученим до проекту за їх старання і впровадження позитивних змін для розвитку бізнесу в місті

Проект USAID «Впевнений бізнес — заможна громада» сприяє внесенню, ухваленню та впровадженню невідкладних реформ у сфері боротьби з корупцією та покращення бізнес-середовища для малих та середніх підприємств в Україні. Проект впроваджується Центром міжнародного приватного підприємництва (СIPE).

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. В Україні Агентство США з міжнародного розвитку надає технічну та гуманітарну допомогу починаючи з 1992 року. За додатковою інформацією про програми USAID в Україні звертайтеся до Відділу USAID із зв’язків із громадськістю за телефоном +38 (044) 521-5741, на Інтернет-сторінку http://ukraine.usaid.gov або на сторінку у соціальній мережі Фейсбук: www.facebook.com/USAIDUkraine