Регіональні експерти проекту USAID, представники МГЦ «Еталон», Леся Аронець, Микола Булавинець та Іван Ватутін побували у гостях у ТРК «РАІ»

Тема телепередачі – реалізація проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Впевнений бізнес – заможна громада» (підтримка невідкладних реформ для покращення бізнес-середовища в Україні). Говорили про реформи у сфері бізнесу та спрощення умов підприємництва, про які зараз дуже багато чути і мало хто береться їх здійснювати.

Керівник проекту, Леся Аронець розповіла про основні аспекти актуального для міста проекту. Актуального, бо велика частина населення Івано-Франківська займається підприємницькою діяльністю.

Окрім  Івано-Франківська, проектна ініціатива «Впевнений бізнес – заможна громада» реалізується у Вінниці та у Сумах і проходить на двох рівнях: центральному та регіональному.

Пропозиції, що були розроблені юристами Центру, уже увійшли в новий закон щодо покращення умов підприємницької діяльності та підтримки малого та середнього бізнесу.

Проект має дві складові частини: перша – антикорупційні напрямки, друга – висунення пропозицій реформ до передвиборчих «перегонів».

Один із напрямків — допомога малому та середньому бізнесу осіб-переселенців, які покинувши все,  переселилися на територію  Івано-Франківщини і тому є потреба допомогти їм адаптуватися до місцевих умов.

Експерт проекту, Микола Булавинець, у своїй розповіді зосередив увагу на висвітленні досліджень регуляторних актів та рішень міської ради. Чи не найбільшою проблемою, за його словами,  є те, що багато актів уже втратили свою актуальність, в силу того, що були прийняті дуже давно.

В процесі діяльності, експерти виносять пропозиції, які розглядаються управліннями, а потім намагаються дійти до консенсусу із владою. Однак скаржаться, що таких людей, які хочуть щось змінити і дають свої пропозиції, дуже мало.

Величезна кількість документів, які треба підписувати, намагаючись почати займатися підприємницькою діяльністю, дуже ускладнюють процес роботи. Труднощі полягають у бюрократичній застарілій системі, яку необхідно змінювати, – зазначив Іван Ватутін.

Як наслідок реалізованого проекту, експерти сподіваються покращити бізнес-середовище у нашому місті.

Закликають мешканців брати участь у громадських слуханнях і таким чином впливати на рішення депутатів. Представників бізнесу – об’єднуватися для відстоювання своїх спільних інтересів.

Наостанок, Леся Аронець зазначила, що якщо у нас буде врегульовано законодавче поле, бізнес буде впевненим, а громада – заможною. Можна все змінити, якщо діяти правильно, у рамках закону.

Довідково: З вересня 2014 року Центр міжнародного приватного підприємництва (CIPE) розпочав реалізацію Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Впевнений бізнес – заможна громада» (Підтримка невідкладних реформ для покращення бізнес-середовища в Україні).

Метою Проекту є сприяння внесенню, ухваленню та впровадженню невідкладних реформ у сфері подолання корупції та покращення бізнес-середовища для малих і середніх підприємств в Україні, а також надання регіональним бізнес-асоціаціям необхідних навичок й умінь з аналізу політики, проведення адвокаційних кампаній та сприяння впровадженню реформ на підтримку бізнесу.

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор.  В Україні Агентство США з міжнародного розвитку надає технічну та гуманітарну допомогу починаючи з 1992 року. За додатковою інформацією про програми USAID в Україні звертайтеся до Відділу USAID із зв’язків із громадськістю за телефоном +38 (044) 521-5741, на Інтернет-сторінку http://ukraine.usaid.gov або на сторінку у соціальній мережі Фейсбук: www.facebook.com/USAIDUkraine.