На органи соцхахисту населення покладено функції з надання інформаційних послуг внутрішньо переміщеним особам

Постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2015 р. № 428 затверджено нову редакцію п. 7 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України, району проведення антитерористичної операції чи населеного пункту, розташованого на лінії зіткнення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 р. № 509.Слід зазначити, що таку назву зазначений Порядок отримав відповідно до постанови Уряду від 15.04.2015 р. № 264 після того, як у лютому 2015 р. учасники Тристоронньої контактної групи у складі представників України, Росії та спецпредставника Діючого голови ОБСЄ підписали у Мінську  Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод, яким визначено лінію зіткнення українських силових підрозділів та російсько-терористичних формувань.

Новою редакцією п. 7 Порядку на посадових осіб  органів соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах  рад  покладено безпосередній обов’язок інформувати внутрішньо переміщених осіб під час видачі їм довідки про взяття на облік, про можливості розв’язання проблем, пов’язаних із соціальним захистом, зокрема з відновленням соціальних виплат, про необхідність відкриття поточного рахунка в уповноваженому банку для набуття права на грошову допомогу, надає інформацію про місцезнаходження місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та найближчих установ уповноваженого банку, через який здійснюватимуться виплати.

З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Нові виклики в правовій підтримці та захисті прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.