Нові виклики в захисті прав вимушених переселенців

Тисячі внутрішніх переселенців по всій Україні вже отримали безоплатну правову допомогу в мережі юридичних приймалень Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги.

Проект реалізовує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у співпраці з 11 потужними регіональними неурядовими організаціями. Зокрема в Івано-Франківській області — це Молодіжний громадський центр «Еталон».

В рамках проекту внутрішньо переміщених осіб інформують через ЗМІ про їхні законні права, засоби правового захисту і доступність юридичних послуг. Також кваліфіковані юристи надають первинну і вторинну правову допомогу: консультують, зокрема, через Skype, готують необхідні процесуальні документи та, за необхідності, представляють інтереси людей у судах.

Основними цільовими групами проекту є внутрішньо переміщені особи (ВПО), які були вимушені залишити окуповані території та зону бойових дій, а також громадські активісти, які опікуються проблемами внутрішніх переселенців, або які самі зазнали переслідувань через свою громадську або професійну діяльність на окупованих територіях.

«Проблема правового захисту внутрішніх переселенців за майже півтори роки конфлікту на Сході України стоїть так само гостро, – розповідає виконавчий директор Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги Віталій Місяць. – Кожного дня до нашої мережі юридичних приймалень приходять декілька десятків людей, які змушені були тікати від жахіть збройного протистояння. На новому місці вони всі перебувають в умовах стресу, дуже складно адаптуються та налагоджують соціальні зв’язки. Вони не знають куди звертатися за правовою допомогою, дуже часто стикаються з проблемами у вирішенні навіть найпростіших правових ситуацій. В цій ситуації правова допомога є тією рятівною соломинкою, яка допомагає переселенцям подолати зневіру, депресію та краще адаптуватися до життя в нових реаліях».

Важливим компонентом проекту є надання юридичної та ресурсної підтримки громадським активістам, які покинули свої регіони через переслідування і загрози репресій, або чиє життя знаходиться в небезпеці, а також юристам і правозахисникам з усіх регіонів України, які надають юридичну допомогу внутрішнім переселенцям та жертвам переслідувань».

Проект «Нові виклики в правовій підтримці та захисті прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» реалізовується у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській,  Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

Для отримання безоплатної правової допомоги та іншої інформації щодо свого статусу, вимушені переселенці можуть скористатися правовою допомогою безпосередньо на сайті Pravoonline, або звернутися до партнерів проекту в регіонах України. Так, вимушені переселенці, які перебувають на території Івано-Франківської області  можуть звертатися до юристів Молодіжного громадського центру «Еталон» безпосередньо у приміщенні Регіонального штабу, за адресою: м. Івано-Франківськ, вул Грушевського, 18 (2 поверх) або задати своє запитання на електронну адресу: pravo.mgcetalon.org.ua чи зателефонувавши за номером гарячої лінії (093) 706-98-76.