У Івано-Франківську проаналізують регуляторні акти, що встановлюють тарифи на проїзд у громадському транспорті

В містах та селищах України у зв’язку з різким здешевленням гривні, ростом цін на енергоресурси уряд і місцева влада запустили процес перегляду тарифів на муніципальні послуги, в тому числі — тарифів на проїзд у громадському транспорті. Проте, пенсії і зарплати не зростають, що має наслідком активізацію соціального протистояння між споживачами і виконавцями цих послуг.

Подібні ситуації можуть бути вирішені лише консенсусом: між громадою — користувачем (споживачем) послуги, владою — гарантом якості виконання послуги і бізнесом (комунальним підприємством) надавачем (виконавцем) послуги. Досягти такого компромісу можна на відкритих публічних майданчиках (громадських обговореннях, дебатах , диспутах тощо).

Разом з тим громадські організації та громадські активісти мають бути якісніше краще підготовлені до участі у процедурі обговорення та прийняття рішень у цій сфері. Саме тому партнери МГЦ «Еталон», Тернопільська обласна громадська організація «Гуртом!» розпочала реалізацію проекту, що повинен забезпечити прозорий механізм вирішення проблеми через підключення експертного середовища та напрацювання інструментів впливу на дії влади у сфері міського пасажирського транспорту. Він включає ряд заходів з надання методологічного супроводу громадським активістам у сфері аналізу дотримання регуляторної процедури та проведення публічних обговорень.

19 березня в Івано-Франківську відбувся одноденний семінар-навчання на тему «Аналіз впливу регуляторних актів муніципальної влади на формування тарифів міських пасажирських перевезень в Івано-Франківську для убезпечення від можливих корупційних схем». Активістам розповіли про основні засади формування регуляторних актів, навели приклади аналізу та акцентували на параметрах, на які потрібно звертати увагу при перевірці тих чи інших документів.

Учасники навчань обговорили ситуацію з наданням послуг з перевезення пасажирів в Івано-Франківську та домовились координувати зусилля задля напрацювання єдиної  методології підготовки і проведення громадою публічних заходів , що стосуються прозорої процедури обговорення зміни тарифів (вартості послуг) в населеному пункті з використанням інструментів регуляторної політики. Наприкінці квітня заплановано провести громадські обговорення із залученням представників органів влади та перевізників, за результатами яких має бути ухвалена резолюція — як вказівник до подальших дій у напрямку здійснення ефективної регуляторної політики із реальним врахуванням думки громади.

Довідково: навчання відбулися в рамках реалізації проекту «Підвищення спроможності спільнот щодо використання регуляторної процедури під час прийняття рішень про граничну вартість проїзду в міському пасажирському транспорті з метою мінімізації можливостей корупційних дій». Проект реалізовується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в Україні протягом січня–березня 2015 року в містах Тернопіль, Івано-Франківськ і Чернівці.