Керівників ЦНАПів області ознайомили з польським досвідом надання адмінпослуг

Наприкінці лютого Малопольське воєводство зі стажувальним візитом відвідала делегація з Прикарпаття. Візит тривав протягом тижня та став можливим завдяки проекту «Підвищення якості та ефективності адміністративних послуг в Івано-Франківській області через співпрацю громади та влади», що фінансується Європейським союзом та реалізується МГЦ «Еталон» в партнерстві з Департаментом економіки Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Члени делегації отримали можливість на практиці ознайомитись з особливостями реалізації державної політики в галузі надання адміністративних послуг громадянам Республіки Польща, а також з основними засадами функціонування місцевого самоврядування на рівні воєводства, повіту та ґміни.

За п’ять днів прикарпатці відвідали адміністративні установи у декількох місько-сільських та сільських гмінах та місті Кракові, а також мали нагоду поспілкуватись з керівництвом місцевої влади та органів самоврядування, у тому числі зі старостою Краківського повіту Йозефом Кживожеком, віце-маршалеком Малопольського воєводства Войцехом Козаком та воєводою Малопольського воєводства Єжи Міллєром. Ці бесіди не лише допомогли краще зрозуміти суть втілених у Польщі реформ, а й, як сподіваються учасники та організатори візиту, заклали фундамент для подальшої співпраці.

Отриманим досвідом та знаннями учасники української делегації поділилися з колегами 12 березня, під час тематичного семінару «Надання адміністративних послуг» для керівників та адміністраторів районних та міських Центрів надання адміністративних послуг. Як зазначила керівник проекту Л. Аронець, польська модель часто ставиться у якості прикладу для реформ в Україні, а отже є важливим проаналізувати не лише здобутки, а й помилки, яких допустились наші західні сусіди — аби не повторювати їх.

Довідково: Проект реалізується Молодіжним громадським центром «Еталон» у партнерстві з Івано-Франківською обласною державною адміністрацією, громадськими організаціями з Польщі та Естонії,  за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках «Фонду розвитку громадянського суспільства».