Новий закон покликаний захистити спадкові права вимушених переселенців

4 березня 2015 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації права на спадкування», від 12 лютого 2015 р. №189-VIII.

Стаття 1221 Цивільного кодексу України визнає місцем відкриття спадщини  останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна — місцезнаходження основної частини рухомого майна. До прийняття вказаного Закону вказані приписи не містили жодних винятків, що створювало проблеми для вимушених переселенців щодо реалізації прав на спадкування. Адже саме за місцем відкриття спадщини відповідно до Кодексу подаються заяви про прийняття спадщини, відмову від її прийняття, а також призначається виконавець заповіту, вирішується питання про відумерлість спадщини тощо.

Зазначеним Законом до ст. 1221 Цивільного кодексу України внесено положення про те, що в особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється окремим законом. На розвиток даної норми  Закон України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” доповнено статтею 11-1, а  Закон України “Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції” –  статтею 9-1.

Як випливає з нових статей вказаних Законів, у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця  є тимчасово окупована територія, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

Таке ж правило визначення місця відкриття спадщини застосовується і у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження (що підтверджується рішенням Кабінету Міністрів України).

Місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів, вважається місцем відкриття спадщини також у випадку якщо місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина (у разі відсутності нерухомого майна – основна частина рухомого майна) знаходиться на тимчасово окупованій території або у населенму пункті, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження

Нагадаємо, що для отримання безоплатної правової допомоги та іншої інформації щодо свого статусу, вимушені переселенці, які перебувають на території Івано-Франківської області  можуть звертатися до юристів Молодіжного громадського центру «Еталон» безпосередньо у приміщенні Регіонального штабу, за адресою: м. Івано-Франківськ, вул Грушевського, 18 (2 поверх) або задати своє запитання на електронну адресу: pravo.mgcetalon.org.ua чи зателефонувавши за номером гарячої лінії (093) 706-98-76.

Діяльність відбувається в рамках реалізації проекту «Захист цивільних та громадянських прав внутрішньо переміщених осіб та вразливих груп».