Погляди на вдосконалення надання адміністративних послуг в Україні обговорили представники влади, громади та експерти на запрошення ПРООН

21-23 грудня представники Молодіжного громадського центру «Еталон» взяли участь у семінарі-тренінгу «Вдосконалення діяльності ЦНАП: погляд надавачів та споживачів адміністративних послуг».

Захід відбувся в рамках впровадження ініціативи «Поширення кращих практик недержавного моніторингу надання адміністративних послуг» – проекту міжнародної технічної допомоги, який фінансується Європейським Союзом та Програмою розвитку ООН в Україні (ПРООН) та впроваджується ПРООН у партнерстві з громадським об’єднанням «Самопоміч» (м. Львів). Серед запрошених – представники Центрів надання адміністративних послуг з різних регіонів України, громадських організацій, органів влади та місцевого самоврядування, провідні фахівці та експерти у сфері надання адмінпослуг.

Протягом трьох днів учасники семінару розробляли методи вдосконалення ефективності комунікації працівників ЦНАП з відвідувачами, ознайомилися з введеними змінами в чинну законодавчу та нормативно правову базу надання адміністративних послуг та проектами майбутніх документів, до яких подавали свої пропозиції. Виконавці проекту від ПРООН та їх партнери представили досягнення в реалізації та поділилися досвідом і результатами проведення громадських моніторингів якості надання адміністративних послуг в Україні.

Також на розгляд учасників було представлено перспективи розвитку електронного уряду та е-урядування в державі та можливості впровадження надання електронних сервісів через ЦНАП для населення.

Голова Правління МГЦ «Еталон» Леся Аронець презентувала досягнення проекту «Підвищення якості та ефективності надання адміністративних послуг населенню Івано-Франківської області через співпрацю громади та влади», що реалізується в Івано-Франківській області за підтримки Європейського союзу, та створення в рамках проекту Мережі ЦНАП.

Також пані Леся розповіла яким чином організаційний досвід ЦНАП та принципи діяльності, зокрема схема «єдиного вікна», були впроваджені у роботі з вимушеними переселенцями на Прикарпатті. Такий підхід сприяв створенню однієї з найефективніших в Україні моделей співпраці влади і громади на допомогу ВПО, яка в даний час використовується в багатьох інших регіонах.

 

Довідково: на Прикарпатті за підтримки Європейського союзу впроваджується проект «Підвищення якості та ефективності надання адміністративних послуг населенню Івано-Франківської області через співпрацю громади та влади». що реалізовується в області Молодіжним громадським центром «Еталон» у партнерстві з Івано-Франківською обласною державною адміністрацією.

Мета проекту: Посилення потенціалу та спроможності центрів надання адміністративних послуг в Івано-Франківській області через співпрацю між НУО та місцевими органами влади.

В рамках проекту відкрито та обладнано відповідно до міжнародних стандартів якості ЦНАП у Коломийському, Калуському та Надвірнянському районах області, а також створено єдину Мережу Центрів надання адміністративних послуг задля забезпечення прозорості та доступності адміністративних послуг громадянам, впровадження інноваційних підходів.