Кабмін гарантував право на соціальні виплати тільки для внутрішніх переселенців, які стануть на облік до кінця 2014 року

5 листопада 2014 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 637 «Про здійснення соціальних виплат особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції».

Відповідно до вказаної постанови призначення та продовження соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам здійснюються за місцем перебування таких осіб на обліку, що підтверджується довідкою, виданою згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 р. № 509.

При цьому соціальні виплати, що призначені або продовжені відповідним особам до набрання чинності цією постановою, здійснюються за фактичним місцем їх проживання (перебування) у разі видачі їм зазначеної довідки до 31 грудня 2014 р.

Постанова поширюється на виплату пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Постанова опублікована 25.11.2014 р. та відповідно до ст. 52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» набирає чинності з дня опублікування.

Слід зазначити, що вказаний урядовий документ ухвалено до підписання Президентом Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Разом з тим, ст.7 вказаного Закону, який набрав чинності 22.11.2014 р., встановлює, що Україна вживає всіх можливих заходів, спрямованих на розв’язання проблем, пов’язаних із соціальним захистом, зокрема відновленням усіх соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Водночас ст. 9 Закону закріплює право ВПО на отримання соціальних та адміністративних послуг за місцем перебування, не обумовлюючи реалізацію такого права взяттям на облік у певний термін.

***

Нагадаємо, що для отримання безоплатної правової допомоги та іншої інформації щодо свого статусу, вимушені переселенці, які перебувають на території Івано-Франківської області  можуть звертатися до юристів Молодіжного громадського центру «Еталон»  безпосередньо уприміщенні Регіонального штабу, за адресою: м. Івано-Франківськ, вул Грушевського, 18 (2 поверх) або задати своє запитання на електронну адресу: pravo.mgcetalon.org.ua чи зателефонувавши за номером гарячої лінії (093) 706-98-76.

Діяльність відбувається в рамках реалізації проекту «Захист цивільних та громадянських прав внутрішньо переміщених осіб та вразливих груп».