Закон про забезпечення прав і свобод вимушених переселенців діятиме з 22 листопада

19 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», який був ухвалений Верховною Радою України 20 жовтня. Сьогодні Закон оприлюднено в газеті «Голос України», а це означає, що з 22 листопада він набуде чинності. Свій підпис під Законом Глава держави поставив на зустрічі з громадянами, які змушені були покинути свої домівки через ситуацію на Донбасі. Як заявив Президента, прийнятий Закон дозволить захистити людей від дискримінації і примусового повернення.

Президент зазначив, що закон є важливим для 465 тисяч вимушених переселенців, але разом з тим він є недосконалим і потребує доопрацювання. Порошенко повідомив, що обговорив це питання з Прем’єр-Міністром, і було домовлено, що, як тільки запрацює нова Верховна Рада, до Закону будуть внесені зміни. «Я доручив, щоб Уряд доопрацював і розробив нормативні акти, які мають запрацювати після прийняття цього закону, для того, щоб можна було вирішити проблеми: доступ до освіти, працевлаштування, розміщення, соціальні виплати, вирішення питання медицини», – сказав Президент. Президент подякував представникам громадськості, волонтерам та експертам за допомогу у розробці закону і закликав долучитися до його доопрацювання.

Протягом першої половини листопада під Адміністрацією Президента відбувались численні акції вимушених переселенців та активістів, що вимагали від Глави держави підписати прийнятий Закон у п’ятнадцятиденний термін після отримання від Верховної Ради, як це передбачено ст.94 Конституції України. Одна з найбільш масових та резонансних акцій – перформенс під назвою «Гра у біженців» – відбулась на вул. Банковій 14 листопада.

Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» набере чинність з наступного дня після офіційного опублікування та стане основним нормативно-правовим актом, що визначає статус вимушених переселенців з тимчасово окупованої території АР Крим та територій, на яких проводиться антитерористична операція.

Закон зокрема, визначає поняття «внутрішньо переміщеної особи» (ВПО), врегульовує питання обліку ВПО, реєстрації місця їх проживання, містить норми, які мають забезпечити відновлення паспортів та інших документів ВПО, реалізацію ними права на зайнятість допомогу у зв’язку із безробіттям, пенсійне забезпечення та отримання соціальних послуг. Також Закон визначає специфічні права та обов’язки ВПО, джерела фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих прав. Визначає державні заходи щодо надання ВПО кредитів на придбання земельних ділянок, придбання та будівництво житла.

Одночасно вноситься ряд змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року, що узгоджують цей документ із новоприйнятим Законом.

Реалізація низки положень нового Закону вимагає внесення змін до інших законів України та прийняття нормативно-правових актів нижчого рівня. На виконання норм Закон Кабінет Міністрів має затвердити Порядок збору та обробки даних про ВПО, порядок оформлення, видачі довідок про взяття на облік, порядок створення, ведення та доступу до відомостей Єдиного державного реєстру ВПО, правила перереєстрації безробітних з числа ВПО, порядок фінансування навчання вимушених переселенців, процедуру реалізації права на безоплатний проїзд до залишеного місця проживання тощо. Уряду також доручено підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України зміни та доповнення до ряду законодавчих актів, зокрема до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», передбачивши спрощення процедур реєстрації, перереєстрації господарської діяльності та повідомного порядку скасування реєстрації для ВПО.

Конкретні норми Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» доцільно аналізувати та роз’яснювати після оприлюднення його офіційного тексту.

Нагадаємо, що для отримання безоплатної правової допомоги та іншої інформації щодо свого статусу, вимушені переселенці, які перебувають на території Івано-Франківської області  можуть звертатися до юристів Молодіжного громадського центру «Еталон»  безпосередньо уприміщенні Регіонального штабу, за адресою: м. Івано-Франківськ, вул Грушевського, 18 (2 поверх) або задати своє запитання на електронну адресу: pravo.mgcetalon.org.ua чи зателефонувавши за номером гарячої лінії (093) 706-98-76.

Діяльність відбувається в рамках реалізації проекту «Захист цивільних та громадянських прав внутрішньо переміщених осіб та вразливих груп».