Статус внутрішньо переміщених осіб нарешті врегульовано законом

Даний Закон внесений на розгляд Парламенту народними депутатами України Пацканом В.В., Геращенко І.В. Іоновою М.М., Луценко І.С., Шевченком А.В., Бенюком Б.М. та Кайдою О.П. наприкінці серпня 2014 р.  Закон прийнято в редакції, запропонованій парламентським Комітетом з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. За закон проголосувало 249 народних депутатів.

Законом розроблено за участю представників Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, ОБСЄ, Міністерства юстиції України, Державної міграційної служби, представників громадських організацій.

Закон спрямований на вирішення нагальних питань з обліку та життєзабезпечення внутрішньо переміщених осіб та членів їх сімей у нових умовах проживання, спрощення порядку тимчасової реєстрації вимушених переселенців, містить норми щодо удосконалення порядку та скорочення граничних строків розгляду заяв про оформлення, переоформлення, продовження соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, забезпечення їх соціальними та медичними послугами.

Закон, зокрема, передбачає створення правових передумов з розробки спеціальних комплексних державних програм щодо внутрішньо переміщених осіб, створення та ведення єдиного реєстру та бази даних таких осіб, надання вимушеним переселенцям інформації щодо місць поселення та можливостей працевлаштування, забезпечення функціонування системи гарантій соціального та пенсійного забезпеченняа переселенців.

Положення Закону  також стосуються питань фінансування витрат, пов’язаних з тимчасовим поселенням сімей внутрішньо переміщених осіб у державні та комунальні заклади, уможливлює залучення ресурсів міжнародних організацій, міжнародної технічної допомоги для облаштування місць довгострокового розміщення внутрішньо переміщених осіб та засад збезпечення їх житлом.

Ще на початку червня цього року в Івано-Франківську відбулася національна  конференція з питань юридичного та соціального супроводу внутрішньо переміщених осіб, проведена за ініціцативою благодійної організації «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги». Учасники конференції, серед яких були і активісти громадських організацій зі сходу України та АР Крим, звернулись до Верховної Ради із закликом-пропозицією прийняти закон про права внгутрішньо переміщщених осіб. Слід зазначити, що у тексті новоприйнятого Закону враховано низку рекомендацій, зафіксованих у підсумковому документі згаданої конференції.

Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» спрямований на підпис Президенту України та має набрати чинність з наступного дня після офіційного опублікування.

Для отримання безоплатної правової допомоги та іншої інформації щодо свого статусу, вимушені переселенці, які перебувають на території Івано-Франківської області  можуть звертатися до юристів Молодіжного громадського центру «Еталон»  безпосередньо у приміщенні Регіонального штабу, за адресою: м. Івано-Франківськ, вул Грушевського, 18 (2 поверх) або задати своє запитання на електронну адресу: pravo.mgcetalon.org.ua чи зателефонувавши за номером гарячої лінії – +380937069876.

Діяльність відбувається в рамках реалізації проекту «Захист цивільних та громадянських прав внутрішньо переміщених осіб та вразливих груп».