Прикарпаття відвідали представники «Угорської Екуменічної Служби Допомоги»

9 жовтня 2014 року на Прикарпатті з візитом перебувала делегація міжнародної благодійної організації «Угорська Екуменічна Служба Допомоги» на чолі з президентом паном Ласло Легелом. В складі делегації – Посол доброї волі організації, дружина прем’єр-міністра Угорщини, пані Аніко Леваї. Мета візиту — висловити солідарність з Україною, ознайомитися з досвідом роботи  Координаційної ради з питань надання допомоги населенню під час надзвичайних ситуацій в сфері прийому та розміщення тимчасових переселенців.

В рамках візиту вранці відбулась зустріч делегації з головою Івано-Франківської ОДА Олегом Гончаруком та прес-конференція для журналістів. Також делегати ознайомились з роботою центру реєстрації вимушених переселенців та передали міжнародну гуманітарну допомогу для вимушених переселенців на Прикарпатті від Угорської Екуменічної Служби Допомоги, а також взяли участь у розширеному засіданні Координаційної ради.

З делегацією зустрівся голова облдержадміністрації Олег Гончарук. Він висловив вдячність  представникам Угорської Екуменічної Служби Допомоги за сприяння та підтримку під час складних для країни та області суспільно-політичних та економічних процесів.

Гуманітарну допомогу від Угорської Екуменічної Служби Допомоги отримали 15 багатодітних родин вимушених переселенців з південно-східних регіонів та Криму, які проживають на Прикарпатті. Іноземці привезли в область ковдри, постільну білизну, калорифери, придбані за кошти угорських громадян. Загальна сума допомоги складає понад тисячу євро.

Гості з Угорщини високо оцінили роботу співпрацю громадськості та місцевої влади в рамках створеної ради та пообіцяли й надалі допомагати у реалізації гуманітарних ініціатив, в тому числі співпрацюючи з громадськими організаціями для обміну досвідом, зокрема у плані створення спеціальних соціальних програм для переселенців.

Нагадаємо, першу в Україні Координаційну раду з питань надання допомоги населенню під час надзвичайних ситуацій було створено за ініціативи Молодіжного громадського центру «Еталон», громадськості та управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в області в лютому 2014 року, за результатами візиту Івано-Франківської делегації до Угорської екуменічної вселенської служби допомоги, з урахуванням передового міжнародного досвіду.  Одним з найактуальніших питань в діяльності Координаційної ради є супровід вимушено переміщених осіб з тимчасово окупованих територій та зони проведення АТО. Досвід роботи Координаційної ради визнано одним з найуспішніших в Україні та схвалено численними міжнародними організаціями, зокрема УВКБ ООН, ОБСЄ та ін.