Питання соціального забезпечення переселенців розглянули на нараді

16 вересня у Івано-Франківській ОДА під головуванням заступника голови облдержадміністрації Сергія Адамовича відбулася нарада з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються на Прикарпаття з районів проведення АТО та тимчасово окупованої території. Йшлося про працевлаштування переселенців, забезпечення їх житлом, надання соціальних гарантій.

Захід відбувся за участю офіційного представника Міжнародної Комісії з прав людини у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській областях. Були присутні керівники департаментів та управлінь облдержадміністрації, Івано-Франківського міськвиконкому, окремих голів райдержадміністрацій, а також співголова Координаційного центру з питань допомоги населенню під час надзвичайних ситуацій, голова правління МГЦ «Еталон» Леся Аронець.

Особливо актуальними проблемами, як і раніше залишаються питання надання житла чи компенсації його оренди для переселенців, забезпечення теплим одягом та взуттям, працевлаштування. Найбільш гостро ці проблеми стоять у Івано-Франківську, де наразі зареєстровано вже понад 1 тисячу переселенців, більше 100 — люди з обмеженими можливостями та особи похилого віку, понад 350 — діти. За рішенням управління освіти Івано-Франківського МВК, діти переселенців відвідують дитсадки в обласному центрі Прикарпаття безкоштовно, батьки школярів з неспокійних регіонів не сплачують також за сніданки чи гарячі обіди.

За інформацією волонтерів регіонального штабу з питань допомоги переселенцям, зараз найбільша потреба у подушках, ковдрах, каструлях, тарілках, ложках і вилках, сковорідках. Також небайдужих івано-франківців просять поділитись закрутками, картоплею, макаронами , крупами та іншими продуктами.