МГЦ «Еталон» у Дніпропетровську

12 вересня у м. Дніпропетровську відбулися Міжрегіональна науково-практична конференція «Громадський контроль: теорія та практика» та круглий стіл «Допомога вимушеним переселенцям: проблеми, шляхи їх вирішення та координація дій», участь у яких взяла голова правління МГЦ «Еталон» Леся Аронець.

Метою першого заходу було створення майданчику для діалогу між науковцями, представниками інститутів громадянського суспільства, аналітичних центрів та органів влади задля систематизації результатів теоретичних досліджень та досвіду практичного використання інструментів громадського контролю в Україні. Доповідачі з різних куточків України познайомили учасників конференції з результатами кількох громадських моніторингів та громадських експертиз.

Було озвучено чимало практичних рекомендацій, спрямованих на підвищення рівня участі громадськості в управлінні державними справами, ефективності та результативності управлінських рішень, удосконалення діалогу між підприємцями, органами влади та громадськістю у процесі формування оновленої системи державного управління в Україні. Організаторами конференції були ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики», ГО «Інститут Громадської Експертизи», ГО «Громадський захист».

Щодо круглого столу, присвяченого проблемам переселенців, то необхідність його проведення на Дніпропетровщині зумовлена великою кількістю переселенців з зони АТО у цьому регіоні — на початок вересня було зареєстровано понад 22 тисячі і ця цифра збільшується з кожним днем. Вирішення проблем, які виникають у переселенців, неможливе без координації зусиль міжнародних інституцій, представників органів державної та місцевої влади та самоврядування, громадських організацій та волонтерів.

Досвід такої співпраці на Дніпропетровщині може стати в нагоді і при вирішенні схожих проблем на Прикарпатті, зокрема в рамках роботи Координаційного центру з питань допомоги населенню під час надзвичайних ситуацій, співголовою якого є Леся Аронець. Круглий стіл було організовано Центром підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» в партнерстві з Дніпропетровською обласною державною адміністрацією за підтримки проекту «Українська ініціатива з підвищення впевненості» (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Кемонікс.