На Прикарпатті обговорили актуальний стан надання адміністративних послуг в районах області

Наприкінці липня у Коломиї та Надвірній відбулися Круглі столи на тему «Впровадження Закону України «Про адміністративні послуги» та виконання Розпорядження кабміну «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг». Питання, які розглядалися, є вкрай актуальними — адже розбудова ефективної системи надання адміністративних послуг є одним із 10 кроків по боротьбі з корупцією, затвердженими Кабміном як першочергові.

Серед учасників круглих столів були представники обласної та районної влади, керівники ЦНАПів, представники суб’єктів надання адміністративних послуг, журналісти. Під обговорення було підведено підсумки діяльності районних ЦНАПів та визначено шляхи подолання проблем, з якими новостворені структури зіштовхнулися в процесі роботи.

Перші підсумки роботи підтверджують ефективність  ЦНАПів: станом на кінець липня, тобто за неповних сім місяців роботи Надвірнянським центром було надано понад 2000 послуг, за цей же час ЦНАП Коломийської РДА надав 940 послуг. Загалом у переліку послуг, які надаються у ЦНАП Надвірнянської РДА 17 видів адмінпослуг, а у переліку послуг Коломийського ЦНАПу — 12.

Разом з тим, згідно з вищезгаданим розпорядженням Кабміну, через ЦНАПи повинні надаватися 52 обов’язкові послуги. Відтак, йшлося про те, яким чином можна у найкоротші терміни привести кількість послуг до встановленої розпорядженням. Адже у зв’язку з недосконалістю чинного законодавства при передачі послуг до ЦНАПів часом виникають колізії, коли певні пункти закону «Про адміністративні послуги» та розпоряджень КМУ суперечать іншим нормативно-правовим документам, якими керуються суб’єкти надання адміністративних послуг.

Для подолання цих проблем у Надвірній було вирішено спільними зусиллями напрацювати пропозиції щодо врегулювання спірних питань, які виникають чи можуть виникнути в процесі передачі адміністративних послуг ЦНАПам і враховувати їх під час укладання договорів про співпрацю у сфері надання адмінпослуг. А у Коломиї  запропонували винести пропозиції змін до Законодавства України на сесію Районної Ради, яка б в свою чергу подала запит до ВРУ.

Нагадаємо, на Прикарпатті вже майже рік за підтримки Європейського союзу реалізується проект «Підвищення якості та ефективності надання адміністративних послуг населенню Івано-Франківської області через співпрацю громади та влади». В рамках проекту у трьох районах області — Калуському, Коломийському та Надвірнянському на початку року було відкрито районні центри надання адміністративних послуг, які будуть об’єднані у Мережу центрів надання адміністративних послуг разом з іншими ЦНАПами області.