У Івано-Франківську на конференції обговорили проблеми вимушених переселенців

У перші дні червня в Івано-Франківську відбулася перша Всеукраїнська науково-практична конференція з питань юридичного та соціального супроводу внутрішньо переміщених осіб в Україні. Участь в конференції взяли представники благодійної організації «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги», юристи, міжнародні експерти та спостерігачі ОБСЄ, представники органів влади та місцевого самоврядування, представників неприбуткових громадських організацій, які надають допомогу внутрішньо переміщеним особам.Метою проведення конференції, участь в якій взяли понад 30 учасників з усієї країни, є напрацювання рекомендацій для органів влади щодо розробки та прийняття законодавчих актів стосовно соціальної, юридичної, фінансової та ресурсної підтримки внутрішньо переміщених осіб в Україні. Проведенню конференції передував візит до оперативного штабу та інформаційно-логістичного центру Координаційної ради з питань надання допомоги населенню під час надзвичайних ситуацій, а також до муніципального готелю «Бандерштадт», де тимчасово приймають переселенців.

Розпочав конференцію з вітального слова голова Івано-Франківської ОДА Андрій Троценко, який коротко розповів про поточну ситуацію із прийомом та облаштуванням переселенців зі сходу України та АР Крим в області. Заступник голови ОДА Сергій Адамович познайомив учасників конференції з основними заходами, які були здійснені обласною владою в співпраці з громадськістю задля облаштування тимчасово переміщених осіб з АР Крим на території Прикарпаття, а також про інституційну та фінансову підтримку переселенців з боку місцевої влади.

Про юридичні аспекти визначення правового захисту громадян під час надзвичайних ситуацій, в тому числі суспільно-політичного характеру, розповів завідувач кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права Юридичного інституту Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, кандидат юридичних наук, доцент Володимир Розвадовський. Це питання наразі є одним із найважливіших, адже не зважаючи на те, що з початку окупації Криму та збройних конфліктів на сході України, свої домівки були вимушені покинути десятки тисяч громадян України, досі їх статус не визначений, оскільки не прописаний у жодному нормативному акті. А це, в свою чергу, призводить до того, що систематично порушуються базові права переселенців.

Втім, не зважаючи на відсутність юридичної основи, певна робота проводиться громадськими об’єднаннями, в тому числі, створеними самими переселенцями. Про досвід юридичного та соціального супроводу внутрішньо переміщених осіб з Криму розповіли представники Всеукраїнського благодійного фонду «Кримські біженці» Жанна Зенов’єва та співголова громадської організації «Кримська хвиля» Оксана Новікова. Кримчани поділилися з учасниками конференції найбільш розповсюдженими проблемами, з якими стикаються переселенці в місцях тичасового перебування та висловили свої міркування з приводу їх подолання.

Катерина Кіріллова з «Єдиного координаційного центру «Донбас» розповіла про діяльність центру на територіях, що знаходяться під контролем сепаратистів чи в районі проведення АТО. Її колега Андрій Макеєнко ознайомив учасників конференції з проектом закону про внутрішньо переміщених осіб, їх права та обов’язки. Ця частина конференції викликала жваве обговорення через свою актуальність — представники інших громадських організацій зі сходу України також розповіли про відомі їм проблеми та запропонували варіанти їх вирішення.

Про свій досвід роботи з біженцями та можливості адаптації певних норм законодавства про біженців щодо вимушених переселенців, співпрацю з міжнародними організаціями розповів у доповіді юрист громадської організації «Право і демократія» Руслан Тарантула.

Голова правління МГЦ «Еталон» Леся Аронець, яка водночас є співголовою Координаційної ради з питань допомоги населенню під час надзвичайних ситуацій, розповіла про історію створення цієї організації та налагодження роботи оперативного штабу, який вже за тиждень після створення активно включився у допомогу переселенцям з Криму, що почали масово прибувати на Прикарпаття на початку березня.

Наприкінці конференції, під час дискусії за участі керівників профільних департаментів Івано-Франківської ОДА, учасники конференції підготували свої рекомендації для Кабміну та Верховної ради щодо статусу та гарантій держави для осіб, що переселились із територій постійного проживання через надзвичайні обставини. Прийняті за основу, вони, після узагальнень та уточнень, вже найближчим часом будуть передані до розгляду відповідним структурним підрозділам центральних органів влади та народним депутатам.