У Києві обговорили проблеми та виклики для малого та середнього бізнесу

8 і 9 квітня в Києві відбувся Форум малого та середнього бізнесу, присвячений темі викликів на 2014-2017 роки. Участь у форумі взяли близько 100 бізнес-асоціацій всеукраїнського та регіонального рівнів. На Форумі виступив Міністр економічного розвитку України Павло Шеремета.

Учасники Форуму узагальнили найактуальніші проблеми підприємницького співтовариства в Україні і запропонували шляхи виходу з економічної кризи у вигляді «дорожньої карти» розвитку малого та середнього бізнесу. Так, за підсумками було прийнято рішення про підписання Антикорупційної стратегії з метою покращення умов ведення бізнесу в країні.

Підприємці визначили найбільш пріоритетні області для здійснення реформ : ліцензування та дозвільна система, перевірки підприємців, захист майнових прав, доступ до фінансування, запобігання корупції, стандарти підприємницької діяльності, податкова та фіскальна системи, пенсійна система та соціальне страхування.

Так, на базі пропозицій бізнес-спільноти були сформульовані першочергові вимоги від малого та середнього бізнесу. Зокрема до всіх учасників президентської та парламентської передвиборної кампанії: оголосити чітку економічну програму з зазначенням конкретних кроків, а також із зазначенням пропонованих механізмів її реалізації.

За результатами проведення Форуму було прийнято рішення про створення Національної платформи малого та середнього бізнесу. Її мета: консолідувати бачення МСБ шляхом залучення галузевих та місцевих бізнес-асоціацій, а також нарощування їх членства. Організатори поставили собі завдання через 5 років досягти 30% консолідації МСБ через бізнес об’єднання.

Ця ініціатива покликана стати майданчиком для збору пропозицій з розробки «порядку денного» для органів державного управління з поліпшення бізнес -клімату в Україні. Національна платформа займеться створенням і реалізацією механізмів цивільного контролю над виконанням реформ (особливо соціальної та економічної їх складової).

Для цього стартувало формування тематичних груп, щоб мобілізувати експертну підтримку для підготовки пропозицій щодо пріоритетних напрямів реформ. Вже сформовані напрямки: публічна політика, державне регулювання, двосторонній діалог, фінансова підтримка та відстеження розвитку бізнесу.

Зокрема, голова правління МГЦ «Еталон» Леся Аронець взяла участь у роботі тематичної панелі «Потреби малого і середнього бізнесу у знаннях та навчанні». Під час обговорення особливої уваги було приділено питанням, що торкалися основних сфер знань та потреби у навчанні малого і середнього бізнесу, зокрема створенню та впровадженню спеціалізованих курсів та навчальних програм для малого і середнього бізнесу, а також бізнес-об’єднань.

До роботи Платформи зможуть приєднатися представники громадських організацій та підприємці, зацікавлені в розробці пакету реформ розвитку бізнесу. Тільки активна участь підприємців у формуванні та реалізації державної політики вже сьогодні — стане початком реальних змін бізнес-клімату в Україні.