Прикарпатці ознайомилися із угорським досвідом співпраці влади та громади при подоланні наслідків НС

Угорська Екуменічна Службу Допомоги, (м. Будапешт, Угорщина), Закарпатський центр розвитку та консультацій «Едванс» (м. Берегово, Україна) та Молодіжний громадський центр «Еталон» (м. Івано-Франківськ, Україна) впроваджують у 2013-2014 роках спільний проект «Сприяння розвитку гуманітарної освіти в Західній Україні» за підтримки Міністерства закордонних справ Угорщини.

В рамках цієї проектної ініціативи Угорська Екуменічна Служба Допомоги провела в листопаді — грудні 2013 року семінари в Закарпатській та Івано-Франківській областях України та організувала навчальну поїздку учасників цих семінарів до Угорщини.

З 27 по 31 січня відбувся офіційний візит української делегації до Угорщини в складі представників громадських організацій, органів місцевої влади та структурних підрозділів Державної служби надзвичайних ситуацій Івано-Франківської та Закарпатської областей. Учасниками візиту від Івано-Франківської області були: Леся Аронець (Голова правління МГЦ «Еталон» — координатор проекту в Івано-Франківській області), Мар’яна Озорович (Начальник управління сім’ї та молоді Департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської облдержадміністрації), Ганна Крисюк (Директор піар-агенції PR-Energy, громадський діяч), Тарас Кочкодан (начальник відділу реагування на незвичайні ситуації в управлінні ДСНС в Івано-Франківській області), Михайло Лазаренко (начальник Тисменецького райвідділу ДСНС в Івано-Франківській області).

Під час візиту учасники мали можливість ознайомитися з угорським досвідом співпраці між рятувальними службами, органами державної і місцевої влади та громадськими організаціями для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Було зорганізовано ряд цікавих зустрічей, зокрема ознайомлення з роботою представництв ДСНС Угорщини в Будапешті, регіоні Ніредьхаза та інших регіонів. Учасники ознайомились з досвідом відбудови та допомоги мешканцям селища Такош, яке постраждало під час паводку у 2001 році. Відбувся візит до регіонального управління Ніредьхаза та офіційна зустріч з головним уповноваженим уряду доктором Габором Тешмаєром, на якій обговорили роль держави у попередженні та ліквідації надзвичайних ситуацій в світлі нового законодавства.

Під час візиту до Міністерства гуманітарних ресурсів обговорювалися питання співпраці з громадськими організаціями на загальнонаціональному рівні, залучення ресурсів для попередження надзвичайних ситуацій та подолання їх наслідків, роботу спеціалізованих гуманітарних та координаційних рад при Міністерстві.

Пізнавальним став візит до селища Колонтар, де у 2010 році мала місце катастрофа через вилив червоного шламу. Учасникам продемонстрували спільну роботу місцевого самоуправління та громадських організацій в ході захисту від паводків та під час відбудови.

Результати навчального візиту та планування подальшої діяльності в даному напрямку в Івано-Франківській та Закарпатській областях планується підвести в кінці лютого 2014 року на заключній конференції в м. Берегово.