В Івано-Франківську відбувся тренінг щодо організації моніторингу органів місцевої влади

У 2014 році в Україні низка громадських організацій контролюватимуть роботу органів місцевого самоврядування щодо міських перевезень, водозабезпечення та водовідведення. Цей моніторинг став можливим завдяки реалізації проекту «Запровадження громадського контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування Дніпропетровської, Тернопільської областей та Автономної Республіки Крим з надання муніципальних послуг».

Метою проекту є запровадження громадського контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування з надання муніципальних послуг шляхом проведення громадського моніторингу діяльності органів місцевого самоврядування щодо надання окремих муніципальних послуг, зокрема: міські перевезення та водозабезпечення й водовідведення.

22–23 січня 2014 р. в Івано-Франківську на базі Молодіжного громадського центру «Еталон» відбувся тренінг «Організація та проведення громадського моніторингу діяльності органів місцевого самоврядування». Участь у ньому взяли представники Тернопільської обласної громадської організації «Гуртом!», громадської організації «Кримська правова коаліція» (м. Сімферополь), Дніпропетровської обласної громадської організації «Народний контроль».

Під час проведення тренінгу розглядалися питання методологічного забезпечення моніторингу, чинної законодавчої бази у сфері надання муніципальних та адміністративних послуг, вітчизняний досвід проведення громадських моніторингів та експертизи діяльності органів влади. Особливу увагу приділено питанням підготовки пропозицій органам влади та їх лобіюванню.

За задумом організацій-моніторів громадський моніторинг дозволить виявити типові проблеми у практичній діяльності органів місцевого самоврядування з надання муніципальних послуг, недоліки та «вади» законодавства, а також підготувати обґрунтовані пропозиції з удосконалення діяльності органів влади у цій сфері і вплинути на підвищення якості послуг.