Представники МГЦ «Еталон» взяли участь у Форумі «Посилення потенціалу бізнес об’єднань і розвиток коаліційних ініціатив в Україні»

7-8 липня в Києві в конференц-залі Національної Торгово-Промислової палати України відбувся Форум «Посилення потенціалу бізнес об’єднань і розвиток коаліційних ініціатив в Україні». Організатором Форуму виступив Центр міжнародного приватного підприємництва (CIPE) за підтримки Торгово-Промислової палати України, Фонду Фрідріха Науманна за Свободу та Програми сприяння економічному розвитку та зайнятості Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

У Форумі взяли участь більше ста чоловік — 44 лідери бізнес асоціацій, у тому числі 28 випускників навчань програми Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE) «Розвиток потенціалу українських бізнес асоціацій» 2010/2011, 2011/2012 і 2012/2013 років навчання, 18 представників ТПП, 10 представників міжнародних та донорських організацій, керівники аналітичних центрів, недержавних організацій, громадських рад при державних органах, а також народний депутат Анатолій Денисенко.

Перший день Форуму був присвячений розгляду питань посилення організаційного потенціалу українських бізнес асоціацій. Доповідачем і модератором обговорень виступив один з провідних американських експертів у галузі організаційного розвитку ТПП і бізнес асоціацій, дипломований керівник асоціацій (CAE), Боб Харріс. Також у учасників була можливість дізнатися більше про діяльність аналітичних центрів, отримати приклади успішного досвіду діяльності ТПП Канади.

Ключовою темою другого дня Форуму стало обговорення результатів реалізованих бізнес асоціаціями та коаліціями кампаній адвокасі. Були презентовані попередні результати всеукраїнського проекту «5 вимог малого та середнього бізнесу до політіків и влади», успішні адвокасі проекти, реалізовані Асоціацією малих готелів Криму, Фондом підтримки підприємців м. Ізмаїла. Розгорнутий звіт результатів дерегуляції в секторі малого та середнього бізнесу був представлений головою Дніпропетровської обласної громадської організації «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» Олексієм Литвиновим.

Окрема секція Форуму була присвячена питанням антикорупції в секторі малого та середнього бізнесу: учасники ознайомилися з результатами проведеної серії фокус груп серед підприємців МСБ, з можливостями українського антикорупційного законодавства, а також з російським досвідом проведення антикорупційної експертизи нормативно-правових актів.

У ході підготовки до Форуму, бізнес асоціації-партнери проекту «5 вимог» направили запрошення взяти участь у дискусії народним депутатам, які підписали Меморандум проекту «5 вимог» і тим самим взяли на себе зобов’язання брати активну участь і сприяти реалізації вимог підприємців в рамках повноважень депутата ВР. На зустріч з підприємцями прийшов народний депутат Анатолій Денисенко, а також помічник народного депутата Олександра Бригинця Олександр Поживанов.

У рамках Форуму була презентована спільна ініціатива регіональних бізнес асоціацій з формування Національної платформи (мережі) бізнес асоціацій, а також концепції пілотних адвокасі кампаній національного рівня в сферах дерегуляції, антикорупції, доступу до фінансування для малого та середнього бізнесу. Учасники також дійшли висновку про необхідність ініціювання проведення парламентських слухань з питань МСБ восени 2013 року.