Івано-Франківськ звільниться від тютюнового диму у громадських місцях

16 грудня 2012 року буде зроблено великий крок у звільненні робочих і громадських місць від тютюнового диму – набуває чинності Закон України № 4844-VI від 24.05.2012 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів)».

26 листопада 2012р. в м. Івано-Франківську відбулись прес-конференція та круглий стіл по обговоренню цього Закону. Цим заходом наше місто приєднується до найкращих практик захисту відвідувачів та персоналу громадських місць від негативного впливу тютюнового диму.

Організаторами заходу виступили Молодіжний громадський центр «Еталон» у співпраці з представниками Всеукраїнського проекту «Україна без тютюнового диму» (Київ) та Івано-Франківським міським виконавчим комітетом.

У заході взяли участь представники органів влади та самоврядування, управління охорони здоров’я, державної інспекції з питань захисту прав споживачів, управління освіти і науки, державної податкової адміністрації, громадських організацій, ЗМІ, приватні підприємці, ресторатори.

Андрій Скіпальський, керівник проекту «Україна без тютюнового диму» (м.Київ) розповів про цей всеукраїнський проект, його діяльність по впровадженню на всій території України антитютюнових законів, як уже діючих, так і тих, що починають діяти з цього року; представив слайдову презентацію «Повна заборона реклами тютюну: Україна і світовий досвід» .

МГЦ «Еталон» представив слайдову презентацію «Тютюн вбиває нас і наших дітей».

Представники держспоживінспекції та ДПІ докладно розповіли присутнім про процедури притягнення суб’єктів господарювання до відповідальності за порушення заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів.

Було обговорено перспективи виконання антитютюнового закону щодо 100% звільнення громадських місць обласного центру від тютюнового диму. Також під час круглого столу відбулась дискусія стосовно економічних наслідків введення заборони куріння у громадських місцях та позитивних наслідків для поліпшення здоров’я населення.

[nggtags gallery=highlight]

Більше фото дивіться у Фотогалереї

Довідково

15 листопада у всьому світі відзначили Всесвітній день відмови від куріння. В цей день офіціанти, лікарі та борці з курінням розпочали загальноукраїнську просвітницько-інформаційну кампанію, мета якої – проінформувати власників закладів ресторанного господарства та громадян про те, що з 16 грудня 2012 року в усіх приміщеннях ресторанів, кафе та барів забороняється куріння.

Протягом місяця активісти громадських організацій разом з Державною інспекцією з питань захисту прав споживачів проведуть в 13 найбільших містах України прес-конференції, а також круглі столи з рестораторами. Такі заходи пройдуть в Львові, Луганську, Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Сумах, Запоріжжі, Черкасах, Донецьку, Сімферополі, Івано-Франківську, Херсоні, Житомирі. Також у столиці з’явиться соціальна реклама на підтримку Закону.

«Цей закон закріплює ті позитивні зміни у культурі харчування та відпочинку, які вже є нормою у багатьох закладах України і успішно практикуються у більшості цивілізованих країн, – cказав Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України. – Перевага закону – його простота для виконання. З 16 грудня в приміщеннях закладів харчування курити повністю заборонено. Куріння буде дозволене за межами приміщень: за столиками на відкритому повітрі, на терасах тощо. Досвід багатьох країн показує, що курці дуже швидко звикають до того, що на перекур треба виходити з приміщення ресторану. Головною проблемою попереднього закону було те, що поділ ресторанів на частини для курців та некурців не працював, бо на дим діяли закони фізики і він все одно розповсюджувався на весь повітряний простір. В результаті ми мали ситуацію порушення прав людини на чисте повітря: за статистикою, 61% людей, які відвідують ресторани, але не курять, скаржилися, що їх обкурюють. Також порушувалися права працівників ресторанів на чисте повітря на робочому місці».

За законом також забороняється куріння кальяну та електронних сигарет у приміщеннях ресторанів. Відповідальність юридичних осіб – власників ресторану – у вигляді штрафу в розмірі від 1 тисячі до 10 тисяч гривень залишається такою, як і зараз. Але якщо раніше для накладання штрафу треба було доводити, що зона для некурців займає менше 50%, і що тютюновий дим туди поширюється, то тепер все стає простіше: факт куріння у приміщенні ресторану або навіть наявність попільнички є підставою для складання протоколу представником Держінспекції захисту прав споживачів. Фізична особа, яка не буде реагувати на зауваження адміністрації закладу та куритиме у приміщенні ресторану, буде притягатися до відповідальності за адміністративне правопорушення у вигляді штрафу в розмірі 51-170 гривень.

Нагадаємо, що 6 серпня 2012 року Державна інспекція з питань захисту прав споживачів та громадськість оголосили про об’єднання зусиль для успішного контролю над виконанням антитютюнових законів, здатних знизити рівень поширеності тютюнокуріння та захистити населення від шкідливого впливу тютюнового диму. Свідченням серйозних намірів стало підписання Меморандуму про співпрацю Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Україна і членів Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». Посилення співпраці громадськості та Інспекції дозволить підвищити рівень виконання важливих антитютюнових Законів, які вступають в силу в 2012 році: Закону України № 3778 про захист населення від тютюнової реклами (набрав чинності 16 вересня) і Закону України № 4844 про звільнення робочих та громадських місць від тютюнового диму (набирає чинності 16 грудня 2012р).