Відбулася прес-конференція з нагоди початку реалізації проекту «До європейської якості послуг ЦНАП – через співпрацю громади та влади»

Незадовільна якість і непрозорість надання адміністративних послуг мешканцям міст і сіл України спонукала органи державної влади і місцевого самоврядування до їх активного реформування. Івано-Франківськ став піонером впровадження в Україні Центрів надання адміністративних послуг, однієї з найкращих організаційних форм надання адмінпослуг. Такий Центр у Івано-Франківську, як структурний підрозділ виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради (другий в Україні після Вінниці) запрацював 7 жовтня 2010 р. На часі – подальше удосконалення його діяльності задля досягнення європейських стандартів якості надання адміністративних послуг, відкритості та прозорості влади.

Задля цього з листопада 2011 року до травня 2012 року в Івано-Франківську впроваджуватиметься проект «До європейської якості послуг ЦНАП –  через співпрацю громади та влади». Проект реалізують молодіжний громадський центр «Еталон» та виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради за підтримки МФ «Відродження». 28 листопада у залі засідань івано-франківського міськвиконкому відбулася прес-конференція організаторів проекту, в якій взяли участь керівник проекту, директор МГЦ «Еталон» Мар’яна Озорович, керівник Центру надання адміністративних послуг м. Івано-Франківська Руслан Панасюк та міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.

За словами мера, за рік існування через Центр надання адміністративних послуг пройшло понад 40 тисяч людей, які отримали ту чи іншу послугу «якісно, публічно і прозоро». «Ми не повинні зупинятися на досягнутому, і цей проект — це ще один крок назустріч людям», — каже Віктор Анушкевичус. Наступними кроками роботи ЦНАП, за словами міського голови буде створення електронної черги та запровадження електронного врядування в м. Івано-Франківську.

Як каже керівник ЦНАП Руслан Панасюк, реалізація проекту «До європейської якості послуг ЦНАП –  через співпрацю громади та влади» — реальне впровадження гасла «Івано-Франківськ — європейське місто». Адже уже через сім місяців усі клієнти ЦНАП зможуть забути про виснажливі черги, скоротиться кількість необхідних для подання документів — як це уже зараз здійснюється, до прикладу, в країнах Прибалтики. Саме на впроваджені у Литві та Естонії технології орієнтувалися при написанні проектної документації для місцевого Центру надання адмінпослуг.

Планується, що записатися на прийом до спеціалістів центру можна буде навіть через інтернет. Після запису у «електронну чергу» клієнт ЦНАП отримає порядковий номер, згідно з яким точно знатиме, коли матиме змогу звернутися безпосередньо до спеціалістів, а також швидко і без зайвих зусиль дізнається про те, на якому етапі перебуває розгляд його звернення.

Для працівників та керівників Центру майбутня система допоможе здійснювати постійний, об’єктивний та якісний контроль за роботою ЦНАП. В подальшій перспективі, за умови успішної реалізації згаданого проекту, у міськвиконкомі сподіваються на 100% запровадження електронного документообігу у інших відділах та службах місцевої виконавчої влади.

За словами Руслана Панасюка, наразі говорити про повністю електронний документообіг зарано, адже у існуючому законодавстві не виписані потрібні для його функціонування норми. Проте, впровадження «електронної черги» та електронного документообігу дозволить бути значно підготовленішими до впровадження електронного урядування у нашому місті.

Проект фінансуватиметься спільно коштами з міського бюджету та від МФ «Відродження», загальна його вартість — 400 тис. грн. «В рамках проекту буде розроблено спеціальне програмне забезпечення, придбано необхідне устаткування та проведено навчання спеціалістів ЦНАП і широку інформаційну кампанію для мешканців міста», — каже керівник проекту Мар’яна Озорович. Очікується, що в результаті його виконання можна буде в середньому на 15% скоротити час, необхідний для отримання тих чи інших послуг, а сама робота ЦНАП стане ще відкритішою.

Довідково: Проект «До європейської якості послуг ЦНАП –  через співпрацю громади та влади» реалізовується в рамках програми «Посилення впливу громадянського суспільства» Міжнародного Фонду «Відродження». Мета програми — сприяти участі об’єднань громадян у здійсненні моніторингу діяльності органів публічної влади, захисту та лобіюванню спільних інтересів різних соціальних груп, а також забезпечувати їх залучення до процесу вдосконалення та впровадження нормативно-правових актів на загальнодержавному та місцевому рівнях.

[nggallery id=7]

Автор фото: Євген Безусов