«Соціальні знижки» – на часі другий етап реалізації проекту

В Івано-Франківську продовжується реалізація проекту «Система соціальних знижок, як засіб подолання кризи», започаткованого Молодіжним громадським центром «Еталон» у партнерстві з Івано-Франківським міським виконавчим комітетом за підтримки Консорціуму МБФ «Фонд розвитку Карпатського Єврорегіону» (Карпатський фонд) та Антикризової гуманітарної програми Міжнародного фонду «Відродження».

Нагадаємо, що в рамках реалізації проекту запланована передача протягом 2011 року 8 тис. дисконтних карток малозабезпеченим громадянам нашого міста. Станом на сьогодні, до органів соціального захисту передано 2 000 карток, таким чином їх адресне розповсюдження, як і було передбачено календарним планом, завершилось силами працівників Департаменту та організаторів проекту. На цьому етапі було охоплено таку категорію потребуючих як інваліди дитинства.

Днями за головування заступника міського голови з гуманітарних питань – Михайла Йосиповича Вереса, відбулось засідання робочої групи, до складу якої входять керівники соціальних установ Івано-Франківського міського виконавчого комітету та координатори проекту, де підведено підсумки реалізації І етапу та шляхи поширення дисконтних карток та буклетів серед 6000 потребуючих мешканців міста (ІІ етап проекту). До їх складу, за списками підготовленими Департаментом соціальної політики ввійшли Івано-Франківці (І та ІІ групи інвалідності) та одинокі пенсіонери,які мають дохід менше прожиткового мінімуму ( 750,00 грн. на місяць для осіб які втратили працездатність).

Нині у системі соціальних знижок налічується уже 105 підприємців та фірм Івано-Франківська: починаючи із невеликих продуктових магазинів, аптек, закінчуючи закладами культури, та освітніми і юридичними послугами. А знижки коливаються від 3-10% на покупки у невеликих продуктових крамниць формату «магазин біля дому» до 30-45% на відвідини виставок, театрів та кіно (наприклад, мережа аптек «Здорова родина» надає 3% знижку на весь асортимент, Івано-Франківський хлібокомбінат у своїх фірмових крамницях надає знижку на окремі види продукції до 23%, Академічний театр ляльок пропонує 33% знижку власникам карток, театр кіно «Люм’єр» – 45%). До слова, картки не є іменними, а отже користуватися ними зможе будь-який член родини власника «Єдиної картки».

7 жовтня в офісі МГЦ «Еталон» було передано 59 карток для поширення їх серед предстаників ГО «Товариство молодих інвалідів «Братерство», згідно поданого керівництвом списку ( голова –Кирило Рубановський).

Враховуючи велику кількість карток, які повинні бути передані потребуючим мешканцям міста, організатори проекту запросили до волонтерської роботи студентів 4-5 курсів Педагогічного інституту Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, майбутніх соціальних працівників, для яких буде організовано днями додатковий тренінг та проведено інструктаж щодо механізму поширення карток серед мешканців міста. Адже чим швидше потребуючі громадяни отримають змогу користуватися «Єдиною карткою», тим меншим ударом для них будуть підвищення цін, легше буде пережити складні часи.